on line users

Cerca nel blog

lunedì 6 agosto 2012

GRILOWANA CUKINIA Z SALMORIGGHIU

Co to jest to tytulowe "salmorigghiu"? Mianem tym okresla sie na Sycylii  sos (salsa)  zrobiony z oliwy z oliwek,soku z cytryny z dodatkiem soli i swiezej miety. Sos taki nazywany jest w  j. wloskim "salmoriglio". Z tego co mi wiadomo niektorzy przygotowuja go mieszajac wszystkie skladniki  w miseczce umieszczonej w gotujacej sie wodzie. Ja osobiscie uwazam to za zbedne biorac pod uwage, ze do przygotowania uzywa sie swiezo wycisnietego soku  z cytryny.  Istnieja tez inne wersje,ktore przewiduja np. dodanie do sosu natki pietruszki lub czosnku. Ja ze wzgledu na dzieci (choc sama czosnek lubie) ograniczylam sie do podstawowej wersji, ktora najczesciej robi sie w rodzinie mojego meza.
Sos "salmorigghiu" uzywa sie do ryb z grila lub do mies. Ja moje "salmorigghiu" dodalam do zgrilowanej cukini. Smakowalo wybornie.
A tak na marginesie to od dzisiaj do czwartku ogloszony jest na Sycylii tzw."alarme rosso"czyli czerwony alarm a to ze wzgledu na upaly, ktore wg przewidywan synoptykow maja siegac do 42 °C.



Skladniki :


- zgrilowana cukinia

Na sos :

- swiezo wycisniety sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extravergine
- sol
- galazki swiezej miety

Wykonanie :

Polaczyc ze soba sok z cytryny z oliwa. Dodac sol do smaku oraz kilka porwanych listkow miety (reszte zachowac). Wymieszac dobrze widelcem wszystkie skladniki. Do powstalego sosu wlozyc pozostale galazki miety i odstawic na kilka minut by zaromatyzowac w ten sposob sos. 
Gotowe "salmorigghiu" nakladac na potrawe (rybe, mieso lub tez- jak w moim przypadku na cukinie) uzywajac zanuzonych wczesniej galazek miety- niczym pedzelkiem .






Grilowane cukinie z salmorigghiu posluzyly nam jako dodatek do obiadu.





8 commenti:

  1. Prosto i bardzo smacznie! Lubię :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Na szczescie kuchnia wloskiego poludnia obfituje w takie proste a smaczne potrawy :)

      Elimina
  2. Nie wiedziałam, że ten sos tak się nazywa:)
    Pyszny, świeży, typowo letni smak!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. A byl Ci ten sos wczesniej znany ? Fakt- na lato jest idealny :) Pozdrawiam.

      Elimina
    2. Muszę przyznać, że podobnym sosem,
      polewam właśnie grillowaną cukinię.
      Jedyną różnicą jest to, że dodaję czosnek,
      ale jak napisałaś, to jedna z wersji tego sosu:)

      Elimina
    3. Swietnie ! Viva salmorigghiu ! :)Dalej wiec bede z przyjemnoscia prezentowac kuchnie wloskiego poludnia :)
      Milego dnia.

      Elimina
  3. Ze wszystkich dań jakie można zrobić, grillowana cukinia smakuje mi najbardziej :)
    Podoba mi się, że podana jest z dressingiem z miętą.

    RispondiElimina
  4. Sprobuj kiedys grilowanego baklazana z podobnym dressingiem ale bez miety- to dopiero smak! Tak przygotowany baklazan jest u nas bardzo popularny jako antipasto lub dodatek. Polecam.

    RispondiElimina