Skladniki :
Skladniki na 4 osoby
- 400 g ryzu arborio
- 4 -5 karczochow
- polowa kieliszka bialego wina
- 100 g mortadelli
- mala szalotka
- okolo 1,5 litra bulionu lub wywaru warzywnego
- soli pieprz
- troche oliwy z oliwek
- 2 lyzki masla
- parmezan do posypaniaWykonanie :
Z karczocha wycinamy serca (patrz post tutaj ).
Na patelni rozgrzewamy oliwe, wrzucamy nastepnie posiekana drobno szalotke i serca karczocha. Dusimy razem okolo 5 minut. Nastepnie zalewamy bialym winem i dalej smazymy (bez przykrycia) az wino wyparuje.
Dodajemy ryz i chwile smazymy wszystko razem po czym powoli dodajemy bulion (wywar warzywny) , dodajac do momentu az ryz bedzie wystarczajaco miekki .
Pod koniec gotowania, gdy ryz juz zmieknie dodajemy maslo i pokrojona mortadelle.
Posypujemy parmezanem, dobrze mieszamy i mozemy serwowac danie.
Buon appetito !
Ostatnio natknęłam się na przepis na makaron z mortadellą i zamierzam go zrobić, ale muszę kupić do tego dania kwiaty cukinii. Nigdy jeszcze nie robiłam z nią makaronu. A bardzo ją lubię.
RispondiEliminaUżyłaś zwykłej mortadelli, czy tej z pistacjami?
Uzylam tej zwyklej.Pozdrawiam
RispondiEliminaJak fajnie wygląda! Bardzo smakowicie :)
RispondiEliminaDziekuje Majanko, ja tam karczochy bym jadla (i jem) w kazdej postaci ;)
EliminaSezon się skończył na karczochy..... U nas się nigdy nie kończy, bo się nawet nie zaczyna :( Ale przyjemnie jest dobie popatrzeć :)
RispondiEliminapozdrawiamy Tapenda
No ale karczochy wyprobowalyscie juz ? Zapewniam w kazdym razie,ze warto :)
Elimina