on line users

Cerca nel blog

mercoledì 16 maggio 2012

RISOTTO CON CARCIOFI E MORTADELLA CZYLI RISOTTO Z KARCZOCHAMI I MORTADELLA

Dzisiaj zalegly juz (niestety) wpis. Zalegly bo sezon na karczochy juz sie skonczyl a ja z tych ostatnich dostepnych na rynku (ktorych to liscie sa juz twarde) zrobilam risooto. Wykorzystalam tu serca karczocha, ktore sa w miare miekkie nawet na koniec karczochowego sezonu.




Skladniki :

Skladniki na 4 osoby

- 400 g ryzu arborio
- 4 -5  karczochow
- polowa kieliszka bialego wina
- 100 g mortadelli
- mala szalotka
- okolo 1,5 litra bulionu lub wywaru warzywnego
- soli pieprz
- troche oliwy z oliwek
- 2 lyzki masla
- parmezan do posypania

Wykonanie :

Z karczocha wycinamy serca (patrz post tutaj ).
Na patelni rozgrzewamy oliwe, wrzucamy nastepnie posiekana drobno szalotke i serca karczocha. Dusimy razem okolo 5 minut. Nastepnie zalewamy bialym winem i dalej smazymy (bez przykrycia) az wino wyparuje.
Dodajemy ryz i chwile smazymy wszystko razem po czym powoli dodajemy bulion (wywar warzywny) , dodajac do momentu az ryz bedzie wystarczajaco miekki .
Pod koniec gotowania, gdy ryz juz zmieknie dodajemy maslo i pokrojona mortadelle.
Posypujemy parmezanem, dobrze mieszamy i mozemy serwowac danie.

Buon appetito !




6 commenti:

  1. Ostatnio natknęłam się na przepis na makaron z mortadellą i zamierzam go zrobić, ale muszę kupić do tego dania kwiaty cukinii. Nigdy jeszcze nie robiłam z nią makaronu. A bardzo ją lubię.
    Użyłaś zwykłej mortadelli, czy tej z pistacjami?

    RispondiElimina
  2. Jak fajnie wygląda! Bardzo smakowicie :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Majanko, ja tam karczochy bym jadla (i jem) w kazdej postaci ;)

      Elimina
  3. Sezon się skończył na karczochy..... U nas się nigdy nie kończy, bo się nawet nie zaczyna :( Ale przyjemnie jest dobie popatrzeć :)

    pozdrawiamy Tapenda

    RispondiElimina
    Risposte
    1. No ale karczochy wyprobowalyscie juz ? Zapewniam w kazdym razie,ze warto :)

      Elimina