Zapowiedziane we wczesniejszym poscie "tenerumi in bianco" sa najprostszym sposobem na przygotowanie tego smacznego warzywa. Przypominam,ze tenerumi to lisce , paczki i pedy dlugiej cukinii (cucuzza longa) odmiany rosnacej na Sycylii. Tenerumi in bianco sa zazwyczaj dodatkiem do dan miesnych. Na upartego moga stanowic glowny posilek - np. dla bedacych na diecie lub w przypadku gdy pani domu nie ma ochoty stac zbyt dlugo przy garach ;)
Skladniki :
- 2 peki tenerumi
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sol i pieprz
- peperoncino (opcjonalnie)
Wykonanie :
Dobrze oczyszczone tenerumi wrzucamy do wrzacej , osolonej wody . Gotujemy do miekkosci. Odsaczamy na durszlaku. Przekladamy do miseczki. Po ostygnieciu zalewamy niewielka iloscia oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek,sol i pieprz oraz pikantne peperoncino do smaku. Mieszamy i mozemy serwowac.
Buon appetito !
Z miłą chęcią bym tenerumi skosztowała :)
RispondiEliminaOj, a ja z mila checia bym Cie tenerumi poczestowala :)
RispondiElimina