on line users

Cerca nel blog

martedì 29 maggio 2012

TENERUMI IN BIANCO

Zapowiedziane we wczesniejszym poscie "tenerumi in bianco" sa najprostszym sposobem na przygotowanie tego smacznego warzywa. Przypominam,ze tenerumi to lisce , paczki i pedy dlugiej cukinii (cucuzza longa) odmiany rosnacej na Sycylii. Tenerumi in bianco sa zazwyczaj dodatkiem do dan miesnych. Na upartego moga stanowic glowny posilek - np. dla bedacych na diecie lub w przypadku gdy pani domu nie ma ochoty stac zbyt dlugo przy garach ;)




Skladniki :


- 2 peki tenerumi
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sol i pieprz
- peperoncino (opcjonalnie)


Wykonanie :


Dobrze oczyszczone tenerumi wrzucamy do wrzacej , osolonej wody . Gotujemy do miekkosci. Odsaczamy na durszlaku. Przekladamy do miseczki. Po ostygnieciu zalewamy niewielka iloscia oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek,sol i pieprz  oraz  pikantne peperoncino do smaku. Mieszamy i mozemy serwowac.


Buon appetito !





2 commenti:

  1. Z miłą chęcią bym tenerumi skosztowała :)

    RispondiElimina
  2. Oj, a ja z mila checia bym Cie tenerumi poczestowala :)

    RispondiElimina