Ja moja "cipollate" podalam z grilowanymi stekami z tunczyka.
Skladniki :
- steki z tunczyka
Na "cipollate" :
- 3- 4 srednie cebule
- 2 lyzki cukru
- 2 lyzki octu z czerwonego wina
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie :
Cebule obrac i pokroic w talarki. Wrzucic na rozgrzany olej lub oliwe. Dusic pod przykryciem do czasu az bedzie miekka.
Pod koniec duszenia dodajemy cukier i ocet. Chwile jeszcze dusimy az ocet wyparuje.Dodajemy do smaku sol i pieprz.
Steki zgrilowac. Serwowac z przygotowana jarzynka cebulowa.
U nas mówi się na to cebula na słodko-kwaśno :) Pycha.
RispondiEliminaI slusznie bo wlasciwie wszystko doprawiane cukrem i octem okreslane jest mianem agro - dolce. Chociaz caponata moze byc tu wyjatkiem ... ;)
EliminaPozdrawiam.
w mojej świadomości też ten sposób podawania cebuli funkcjonuje jako "słodko- kwaśno"
RispondiEliminaFajne są małe cebulki w całości przyrządzane w ten sposób.
Pozdrawiamy Tapenda
Och, to musi być przepyszne! Podoba mi się !:)
RispondiElimina