on line users

Cerca nel blog

martedì 15 maggio 2012

FILETTI DI TONNO GRIGLIATI CON CIPOLLATA CZYLI GRILOWANE FILETY Z TUNCZYKA Z JARZYNKA CEBULOWA

Zastanawialam sie jak by na j. polski przetlumaczyc slowo "cipollata". I znalazlam - jarzynka cebulowa- to chyba najbardziej trafne okreslenie. Prosta  bo wlasciwie jednoskladnikowa jarzynka zwana jest  w dialekcie sycylijskim "cipuddata". Fajny to dodatek. Nadaje sie do dan rybnych jak i miesnych a w dodatku - jak  to w wiekszosci dan sycylijskich bywa- jest szybka i latwa w przygotowaniu.
Ja moja "cipollate" podalam z grilowanymi stekami z tunczyka.




Skladniki :

- steki z tunczyka

Na "cipollate" :
- 3- 4 srednie  cebule
- 2 lyzki cukru
- 2 lyzki octu z czerwonego wina
- sol i pieprz do smaku

Wykonanie :

Cebule obrac i pokroic w talarki. Wrzucic na rozgrzany olej lub oliwe. Dusic pod przykryciem do czasu az bedzie miekka. 
Pod koniec duszenia dodajemy cukier i ocet. Chwile jeszcze dusimy az ocet wyparuje.Dodajemy do smaku sol i pieprz.
 Steki zgrilowac. Serwowac z przygotowana  jarzynka cebulowa.


Buon appetito !





4 commenti:

  1. U nas mówi się na to cebula na słodko-kwaśno :) Pycha.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. I slusznie bo wlasciwie wszystko doprawiane cukrem i octem okreslane jest mianem agro - dolce. Chociaz caponata moze byc tu wyjatkiem ... ;)
      Pozdrawiam.

      Elimina
  2. w mojej świadomości też ten sposób podawania cebuli funkcjonuje jako "słodko- kwaśno"
    Fajne są małe cebulki w całości przyrządzane w ten sposób.

    Pozdrawiamy Tapenda

    RispondiElimina
  3. Och, to musi być przepyszne! Podoba mi się !:)

    RispondiElimina