on line users

Cerca nel blog

giovedì 24 maggio 2012

PROSTO Z PALERMO - MINESTRA DI TENERUMI

Minestra di tenerumi to po prostu zupa z tenerumi. Moze wypadaloby zaczac od tego co to sa te zagadkowe "tenerumi". Mianem tym  okresla sie liscie, nierozwiniete paczki kwiatow i pedy dlugiej cukinii  ( w dialekcie -  cucuzze longhe) zwane  bardziej profesjonalnie - zucca serpente di Sicilia. 



Z powyzszych tenerumi zrobilam to pyszne i dietetyczne danie rodem z Palermo. Wlasnie tam najbardziej popularne sa tenerumi i minestra di tenerumi jest najbardziej popularnym sposobem ich wykorzystania.
W "naszej" czesci Sycylii - z tego co sie dowiedzialam- tenerumi podaje sie ugotowane z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku czyli in bianco. Ale o tym w innym poscie :)
W Polsce z pewnoscia tenerumi i dluga cukinia (cucuzza longa) sa nieosiagalne. Z tego co mi wiadomo w innych regionach Wloch tez sa z tym problemy.
Ponizej zdjecie dlugiej cukini pochodzace z netu (ja jeszcze w tym sezonie nie kupilam).



Skladniki :

- 3 peki tenerumi
- 300 g pomidorow
- 2 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- spaghetti
- woda
- sol i pieprz
- troche cukru


Wykonanie :

W garnku, w ktorym bedziemy gotowac zupe, podgrzac oliwe. Dodac zabki czosnku. Gdy te sie zarumienia dodac umyte i pokrojone pomidory.  Dodac sol do smaku i troche cukru (ja dalam okolo pol lyzeczki).Dusic wszystko razem . Procedura jest tu taka sama jak przy przygotowywaniu salsy pomidorowej. 
Gdy pomidory zmiekna dodajemy wode w ilosci takiej - jaka konsystencje zupy chcemy uzyskac (dalam okolo 2 litrow).
Gdy woda zacznie wrzec wrzucamy do garnka polamane spaghetti i porwane liscie tenerumi.  Solimy i pieprzymy do smaku.
Gdy spaghetti beda miekkie wylaczamy gaz i serwujemy goraca zupe. Juz na talerzach polewamy nitka oliwy z oliwek. 






6 commenti:

  1. Świetne, zazdroszczę Ci tego dostępu, ale pewnie się powtarzam :) Pozdrawiam

    RispondiElimina
  2. No co Ty.... nie powtarzasz sie :) Z tym dostepem to wlasnie tak jest,ze ja mam tenerumi a Wy (w Polsce) macie za to twarog ;)))

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ale tak szczerze, czy zamieniłabyś smakołyki włoskie na polskie, gdybyś musiała wybrać tylko jedną z tych kuchni? ;)

      Fajna zupa, "genuina". A sera na to się nie sypie?

      Elimina
  3. Z tego co wiem to mozna dodac do zupy kawalki pecorino. My zjedlismy bez dodatku sera.

    Co do smakolykow to ciezko by bylo zamienic, oj ciezko....

    RispondiElimina
  4. Clearly, here in the US we could make more use of what we grow. I have never thought of using zucchini leaves! The soup does have a wonderful healthy aspect to it as well as comforting. Wish this was in the plans for dinner tonight! Have a great weekend!

    RispondiElimina
  5. Tina - thanks a lot - nature is wonderful as we see ;)

    RispondiElimina