Przepis znalazlam u Tiny na blogu Flourtrader.
Skladniki :
- 1 lyzka miodu (uzylam wielokwiatowego)
- 1 lyzka brazowego rumu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roslinnego
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1 lyzeczka sody
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
- 2 szklanki startej cukini (okolo 2 cukinie)
Na polewe :
- gorzka czekolada
- slodka smietanka
- rum (opcjonalnie)
W jednej miseczce wymieszac razem make, cynamon, sode, proszek do pieczenia, szczypte soli i orzechy.
W drugiej misce zmiksowac jajka z cukrem. Dodac olej roslinny, rum, ekstrakt waniliowy i miod.Nastepnie dodac zawartosc pierwszej miseczki (masa sucha).Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Na koncu wmieszac do masy starta cukinie.
Piec okolo 45 minut w temp. 180 ° C. Ja pieklam w kwadratowej blaszce o wymiarach 22 x 22 cm.
takiego z cukinią jeszcze nie jadłam, musi być pyszne! pozdrawiam koleżankę z it ;)
RispondiEliminaNam bardzo to ciacho smakowalo wiec szczerze polecam :) W jakim regionie Wloch mieszkasz ?
EliminaThanks so much for trying this and I am glad you liked it. That picture is so enticing, I wish we could have sat down at the same table and enjoyed it! You have just made my day much brighter. Your second opinion out there means a lot! Enjoy the day!
RispondiEliminaTina, it was pure pleasure to make and enjoy this cake !
EliminaWho knows- maybe some day we can see us in Sicily :)
Mniam, jakie fajne! Pyszne jest ciasto z cukinii. Podoba mi się bardzo:)
RispondiEliminaTez polubilam ciasta z cukinia, naprawde fajnie sie komponuje ze slodkosciami. Pozdrawiam :)
EliminaJak z cukinią to na pewno dobre, uwielbiam wszelkie wypieki z tym warzywem :)
RispondiEliminaJa tez jestem juz fanka ! :)
EliminaCiasto wygląda przepysznie!
RispondiEliminaDzieki Angie :)
Eliminaświetne składniki, cynamon, wanilia, rum i zaskakująca cukinia....
RispondiEliminaAle jak jest ciastko marchewkowe to i może być "cukiniowe".
Dzięki za przepis muszę wypróbować.
Pozdrawiamy Tapenda