Moze spodobac sie za to wegetarianom :) Ugotowana na wodzie, nie zadnych rosolkach , podawana z dodatkiem oliwy z oliwek Do jej zrobienia wykorzystuje sie tzw. cime di rapa czyli kapuste polna (w ktora to obfituja okoliczne pola), soczewice i ziemniaki. I to tyle na temat tej prostej strawy. Czy sie Wam spodoba to juz ocenicie sami :)
Skladniki :
- wiazanka kapusty polnej (cime di rapa)
- okolo 1 i 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 2-3 ziemniaki
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergineWykonanie :
Cime di rapa oplukac dokladnie, wrzucic do garnka i zalac woda (tak by przykryla warzywo).Lekko posolic. Gdy woda zacznie wrzec dodac pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Gotowac az warzywa zmiekna. Pod koniec gotowania dodac ugotowana wczesniej soczewice. Posolic i popieprzyc do smaku.
Potrawe wylozyc na talerze. Juz na talerzach polac oliwa z oliwek.Buon appetito !
Oj, spodoba, spodoba. Wręcz przepadam za tymi wszystkimi włoskimi zielskami właśnie w takiej prostej ale smakowitej postaci:)
RispondiEliminaJa juz nie raz sie przekonalam, ze im prostsze dania tym smaczniejsze :)Taki to juz ich urok.
EliminaPozdrawiam.
O, smaczne musi być!:))
RispondiEliminaAlizeo, mam do Ciebie prośbę. Czy możesz wyłączyć tę weryfikację słowną? Strasznie to męczące wpisywać kody,a nie zawsze za pierwszym razem się da.
Masz moderację komentarzy, myslę ,ze to wystarczy:). Co Ty na to?;-)
Pozdrowienia
Juz zrobione Majanko (chodzi mi o ta weryfkacje komentarzy)!. Masz racje, moglo to byc meczace dla komentujacych....
EliminaPozdrawiam.
Zazdroszczę dostępu do tych smakołyków, pozdrawiam
RispondiEliminaDzieki Kamila :)
EliminaZ CHĘCIĄ BYM SOBIE SPRÓBOWAŁA .
RispondiEliminaWESOŁYCH ,SPOKOJNYCH ŚWIĄT
Lutka- dziekuje slicznie !
RispondiEliminatak bardzo żałuję, że w RP nie ma " cime di rapa" :(
RispondiEliminaPozdrawiamy Tapenda