Skladniki :
Proporcje na 2-4 osoby
- 6 karczochow
- 6 duzych ziemniakow
- zabek czosnku
- galazki rozmarynu
- sol i pieprz
- oliwa z oliwekWykonanie :
Ziemniaki obieramy po czym kroimy w kostke lub dlugie paski jak na frytki.
Przechodzimy do obrobki karczochow. Jak wyciac z karczocha serca- bo ta czesc bedziemy zuzywac- pisalam tutaj. Wazne w kazdym razie aby wyciete serca, pokrojone na osemki wrzucic do wody z sokiem z cytryny by nie sciemnialy.
Na patelni rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy karczochy. Dusimy okolo 3 minut po czym dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek. Dodajemy nastepnie sol i pieprz do smaku oraz galazki rozmarynu, ktory to da potrawie niepowatarzalny smak i aromat.Dusimy wszystko razem pod przykryciem.
W razie potrzeby - ja tak przynajmniej zrobilam- dolac niewielka ilosc wody podczas duszenia by potrawa nam sie nie przypalila.Gdy ziemniaki beda miekkie danie jest juz gotowe. Serwowac gorace.
Pyszności! Karczochów zazdroszczę :)
RispondiEliminaJeszcze sprobujesz karczochow Kamila, a poki co to zapraszam do siebie ;)
EliminaKuchnia włoska jest świetna! Kolejna fajna potrawa:)
RispondiEliminaWiem Majanko, ze uwielbiasz kuchnie wloska ;)Pozdrawiam
RispondiElimina