Skladniki :
- 1 szklanka swiezych zurawin (uzylam suszonych)
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
- 1/2 lyzeczki soli
- 1 lyzka skorki otartej z pomaranczy
- 4 lyzki masla
- 1/2 szklanki soku pomaranczowego
- 2 czubate lyzki dzemu pomaranczowego (mozna pominac)
- 2 czubate lyzki dzemu pomaranczowego (mozna pominac)
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego (125 ml)
- 1 jajko
- 1 i 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
Na kruszonke :
- 1/4 szklanki maki pszennej
- 4 lyzki brazowego cukru
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 2 lyzki stopionego maslaWykonanie :
W jednej miseczce polaczyc ze soba skladniki suche tj. make, cukier, proszek do pieczenia, sode i sol .
W drugiej miseczce polaczyc ze soba skladniki mokre tj. skorke pomaranczowa, dzem, roztopione maslo, sok pomaranczowy, jogurt, jajko i ekstrakt.
Zawartosci obu miseczek polaczyc ze soba dodajac zurawiny.
Skladniki na kruszonke wyrobic palcami.
Ciasto przelozyc do formy na muffinki . Kazda muffinke posypac kruszonka (czego ja nie zrobilam ;))
Piec w temp. 180 ° C przez 20- 22 minuty.
wyobrażam sobie jak muszą pięknie pachnąć .. ;)
RispondiEliminapozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Masz racje Szana - zapach byl naprawde nietuzinkowy ;) Pozdrawiam.
Elimina