Ciasto jest naprawde pyszne - polecam wiec!
Skladniki :
Na ciasto
- 125 g maki pszennej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 65 ml mleka
- 55 ml oliwy z oliwek (mozna zastapic olejem roslinnym)
Na mase serowa
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 40 g semolino
- 80 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowegoWykonanie :
Najpierw przygotowujemy ciasto. Wszystkie skladniki mieszamy mikserem w miseczce az do momentu gdy dobrze sie polacza.
Nastepnie przygotowujemy mase serowa : miksujemy ze soba wszystkie skladniki.
Kwadratowa blaszke o wymiarach 20 x 20 cm wykladamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy polowe ciasta. Wkladamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Pieczemy przez 10 minut.
Po uplywie tego czasu wyciagamy ciasto i wykladamy na nie przygotowana mase serowa. Na wylozona mase serowa wylewamy pozostala polowe ciasta robiac np. kleksy (ja tak bynajmniej robilam by bylo latwiej). Wylewane ciasto moze sie zatapiac w masie serowej ale nie ma sie czego obawiac - nie bedzie to mialo zadnego wplywu na smak czy jakosc ciasta, ktore i tak urosnie.
Ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 35 minut.
Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.Buon appetito !
Musi być pyszne ,a i wykonanie dość proste.Podoba mi się
RispondiEliminaFakt, proste i smaczne. Ja przy robieniu ciasta nie lubie za duzo brudzic naczyn ;)))) Pozdrawiam !
EliminaLubię i ricottę i mascarpone. Podoba mi sie to ciacho:)
RispondiEliminaNam tez sie podobalo (no i sasiadce i kolezankom) i dosc szybko zniklo ;)))
Eliminapyszne połaczenie :)
RispondiEliminawesołych świat :)
Dziekuje Chantel i nawzajem- Wesolych swiat !
RispondiElimina