Mozna przyrzadzac ja na wiele sposobow np. in bianco- czyli tylko ugotowana z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku lub ze swiezymi pomidorami (jak tez ponizej przedstawiam) . Coste mozna tez dodawac jako dodatek do wielu dan np. do zup czy nawet frittaty.
Potrawa przygotowana przeze mnie - w formie jaka jest popularna na Sycylii- moze stanowic samodzielne danie lub contorno (dodatek) do dan np.miesnych.
My uwielbiamy coste con pomodori freschi :) Potrawe przygotowuje sie szybko i jest w 100 procentach wegetarianska ! Zapraszam !
Skladniki :
- coste (bocwina)
- okolo 600 g swiezych pomidorow
- sol i pieprz
- parmezan (najlepiej w calosci)
- oliwa z oliwek extravergine
- 1-2 zabki czosnku
- pikantna papryczka peperoncino (opcjonalnie)
Wykonanie :
Pomidory sparzyc goraca woda po czym obrac ze skorek i poprzekrajac na cztery czesci. Odstawic.
Bocwine oczyscic pod bierzaca woda. Liscie porwac na kawalki a lodygi poprzekrajac.
Na sucha patelnie (z podwyzszonymi brzegami) lub do garnka wrzucic przygotowana wczesniej (umyta i pokrojona) bocwine. Przykryc pokrywka i czekac przez okolo 5 minut az roslina sie "wypoci". Chodzi o to by pozbyc bocwine nadmiaru wody.
Dodac nastepnie pomidory, zabki czosnku (w calosci) i dusic pod przykryciem. Posolic i popieprzyc do smaku. Mozna dodac pokrojona drobno papryczke peperoncino.
Gdy bocwina bedzie miekka dodajemy kawalki parmezanu krojonego obieraczka do warzyw. (mozna dodac starty parmezan ). Odstawiamy z ognia i polewamy oliwa z oliwek. Serwujemy cieple.
Ależ pysznosci! Mniam,mniam:)
RispondiEliminaKolejna prosta i pyszna potrawa
RispondiEliminaO tak, te proste potrawy smakuja czasami jak najbardziej wyszukane :)
EliminaRobiłam, jest świetne. Dziękuję za przepis :)
RispondiEliminaCiesze sie Kamila,ze Ci posmakowalo :)
Elimina