on line users

Cerca nel blog

martedì 10 aprile 2012

COSTE CON POMODORI FRESCHI CZYLI BOCWINA ZE SWIEZYMI POMIDORAMI

Coste to nic innego jak burak lisciowy (bocwina), roslina wystepujaca w basenie Morza Srodziemnego.
Mozna przyrzadzac ja na wiele sposobow np. in bianco- czyli tylko ugotowana z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku lub ze swiezymi  pomidorami (jak tez ponizej przedstawiam) . Coste mozna tez dodawac jako dodatek do wielu dan np. do zup czy nawet frittaty.
Potrawa przygotowana przeze mnie - w formie jaka jest popularna na Sycylii- moze stanowic samodzielne danie lub contorno (dodatek) do dan np.miesnych.
My  uwielbiamy  coste con pomodori freschi :) Potrawe przygotowuje sie szybko i jest w 100 procentach wegetarianska ! Zapraszam !




Skladniki : 

- coste (bocwina)
- okolo 600 g swiezych pomidorow
- sol i pieprz
- parmezan (najlepiej w calosci)
- oliwa z oliwek extravergine
- 1-2 zabki czosnku
- pikantna papryczka peperoncino (opcjonalnie)

Wykonanie :

Pomidory sparzyc goraca woda po czym obrac ze skorek i poprzekrajac na cztery czesci. Odstawic.
Bocwine oczyscic pod bierzaca woda. Liscie porwac na kawalki a lodygi poprzekrajac.
Na sucha patelnie (z podwyzszonymi brzegami) lub do garnka wrzucic przygotowana wczesniej (umyta i pokrojona) bocwine. Przykryc pokrywka i czekac przez okolo 5 minut az roslina sie "wypoci". Chodzi o to by pozbyc bocwine nadmiaru wody.
Dodac nastepnie pomidory,  zabki czosnku (w calosci) i dusic pod przykryciem. Posolic i popieprzyc do smaku. Mozna dodac pokrojona drobno papryczke peperoncino.
Gdy bocwina bedzie miekka dodajemy kawalki parmezanu krojonego obieraczka do warzyw. (mozna dodac starty parmezan ). Odstawiamy z ognia i polewamy oliwa z oliwek. Serwujemy cieple.

Buon appetito !




5 commenti: