on line users

Cerca nel blog

lunedì 30 aprile 2012

CZEKOLADOWE CIASTO Z RICOTTA I ESPRESSO

Ciasto, ktore w oryginalnym przepisie pochodzacym ze strony Joy of  Baking bylo ..... mufinkami ;)
Przepis na nie znalazlam u Majanki. A jako,ze lubie polaczenie ricotty i czekolady nie czekalam na prozno tylko zabralam sie do pracy. Moja modyfikacja (oprocz zmiany formy  - z muffinek na ciasto) bylo rowniez zastapienie czesci mleka swiezo zaparzonym espresso. Warto bylo :) Polecam !
Przepis podaje uwzgledniajac moje modyfikacje.




Skladniki :

- 250 g ricotty
- 2 duze jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki swiezo zaparzonego espresso
- 1 lyzka ekstraktu waniliowego
- 50g rozpuszczonego i ostudzonego masla
- 260 g maki
- 200 g cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki soli
- 60 g kakao
- 170 g posiekanej gorzkiej czekolady


Wykonanie :

W jednej miseczce wymieszac skladniki mokre tj. : ricotte, jajka, mleko, espresso, ekstrakt i maslo.
W drugiej miseczce wymieszac ze soba skladniki suche tj. : make, cukier, proszek do pieczenia, sol, kakao .
Polaczyc zawartosci obu miseczek. Na koniec dodac posiekana czekolade.
Przelozyc do formy kwadratowej 20 x 20 cm i piec okolo 40 minut w temp. 180 ° C.



10 commenti:

  1. Risposte
    1. O tak, czekolada uzaleznia ;)))) Pozdrawiam.

      Elimina
  2. Risposte
    1. Potwierdzam - pyszne ! Choc niby gusta sa rozne ... ;) Pozdrawiam.

      Elimina
  3. Jakiego używasz proszku do pieczenia?
    Gdy się zdecyduję coś upiec, to też zajrzę do Majany :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kupuje w Lidlu. Na opakowaniach widnieje napis w j. niemieckim : "Bakc -Pulver".

      Elimina
  4. Och,super! Cieszę się bardzo,że Ci posmakowało:) Wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam ciepło:)

    RispondiElimina
  5. Posmakowalo, i to jak! Ciasto naprawde szybko zniknelo, nawet powtorki juz sie domagano ;)))

    RispondiElimina
  6. I want a big piece of this cake! :)

    RispondiElimina
  7. Eva - here you are, enjoy !

    RispondiElimina