on line users

Cerca nel blog

giovedì 5 aprile 2012

SYCYLIJSKIE POSTNE DANIE

Potrawa, ktora dzisiaj zaprezentuje nie nalezy do wyszukanych (zarowno pod wzgledem skladnikow jak i smaku) ani tez wielce skomplikowanych. Ot, taka tam prosta strawa, popularna nie tylko w okresie postu. Takich prostych dan  jest zreszta wiele w kuchni wloskiego poludnia.
Moze spodobac sie za to wegetarianom :) Ugotowana na wodzie, nie zadnych rosolkach , podawana z dodatkiem oliwy z oliwek  Do jej zrobienia wykorzystuje sie tzw. cime di rapa czyli kapuste polna  (w ktora to obfituja okoliczne pola), soczewice i  ziemniaki. I to tyle na temat tej prostej strawy. Czy sie Wam spodoba to juz ocenicie sami :)



Skladniki :

- wiazanka kapusty polnej (cime di rapa)
- okolo 1 i 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 2-3 ziemniaki
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extravergine

Wykonanie :

Cime di rapa oplukac dokladnie, wrzucic do garnka i zalac woda (tak by przykryla warzywo).Lekko posolic. Gdy woda zacznie wrzec dodac pokrojone w cienkie plastry ziemniaki. Gotowac az warzywa zmiekna. Pod koniec gotowania dodac ugotowana wczesniej soczewice. Posolic i popieprzyc do smaku.
Potrawe wylozyc na talerze. Juz na talerzach polac oliwa z oliwek.

Buon appetito !



9 commenti:

  1. Oj, spodoba, spodoba. Wręcz przepadam za tymi wszystkimi włoskimi zielskami właśnie w takiej prostej ale smakowitej postaci:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ja juz nie raz sie przekonalam, ze im prostsze dania tym smaczniejsze :)Taki to juz ich urok.
      Pozdrawiam.

      Elimina
  2. O, smaczne musi być!:))

    Alizeo, mam do Ciebie prośbę. Czy możesz wyłączyć tę weryfikację słowną? Strasznie to męczące wpisywać kody,a nie zawsze za pierwszym razem się da.
    Masz moderację komentarzy, myslę ,ze to wystarczy:). Co Ty na to?;-)
    Pozdrowienia

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Juz zrobione Majanko (chodzi mi o ta weryfkacje komentarzy)!. Masz racje, moglo to byc meczace dla komentujacych....
      Pozdrawiam.

      Elimina
  3. Zazdroszczę dostępu do tych smakołyków, pozdrawiam

    RispondiElimina
  4. Z CHĘCIĄ BYM SOBIE SPRÓBOWAŁA .
    WESOŁYCH ,SPOKOJNYCH ŚWIĄT

    RispondiElimina
  5. tak bardzo żałuję, że w RP nie ma " cime di rapa" :(
    Pozdrawiamy Tapenda

    RispondiElimina