Zamiast uzytych przeze mnie dzikich szparag, ktorych w Polsce nie znajdziecie, mozna zastosowac dostepne na rynku szparagi.
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g spaghettini
- wiazka dzikich szparagow (lub innych dostepnych)
- okolo 0,5 kg bobu
- 2 zabki czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie :
Bob wyluskac ze strakow a nastepnie usunac otaczajaca go otoczke. Odstawic.
Szparagi dobrze oplukac. Przygotowac je lamac lodyge kazdego szparaga na kawalki zaczynajac od czubka , lamiac dalej az do momentu kiedy lodyga bedzie na tyle twarda, ze nie da sie przelamac.
Polamane kawalki szparagow umieszczamy na patelni. Zalewamy niewielka iloscia wody - tak by woda ledwie je przykrywala. Dodajemy bob, zabek czosnku oraz sol i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Szparagi i bob sa gotowe gdy zmiekna. Gotowe danie laczymy z ugotowanym makaronem, polewamy oliwa z oliwek, wszystko dobrze jeszcze raz mieszamy i serwujemy.
Danie mozna podawac posypane parmezanem.
Buon appetito !
Nessun commento:
Posta un commento