on line users

Cerca nel blog

martedì 10 aprile 2012

CARCIOFI CON PATATE CZYLI KARCZOCHY Z ZIEMNIAKAMI

Koniec sezonu karczochowego niestety nadchodzi. W czasie jego trwania przynajmniej raz w tygodniu mamy na stole cos "karczochowego". Uwielbiamy to warzywo (o dziwo dzieci tez! ). Potrawa, ktora ponizej przedstawie jest kolejna z gatunku prostych i latwych. Przy minimum skladnikow uzyskamy maksymalny efekt smakowy ! O tak! W takie potrawy - jak juz pisalam- obfituje kuchnia wloskiego poludnia. I chwala jej za to ;)




Skladniki :

Proporcje na 2-4 osoby

- 6 karczochow
- 6 duzych ziemniakow
- zabek czosnku
- galazki rozmarynu
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek

Wykonanie :

Ziemniaki obieramy po czym kroimy w kostke lub dlugie paski jak na frytki.
Przechodzimy do obrobki karczochow. Jak wyciac z karczocha serca- bo ta czesc bedziemy zuzywac- pisalam tutaj. Wazne w kazdym razie aby wyciete serca, pokrojone na osemki wrzucic do wody z sokiem z cytryny by nie sciemnialy.
Na patelni rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy karczochy. Dusimy okolo 3 minut po czym dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek.  Dodajemy nastepnie sol i pieprz do smaku oraz galazki rozmarynu, ktory to da potrawie niepowatarzalny smak i aromat.Dusimy wszystko razem pod przykryciem.
W razie potrzeby - ja tak  przynajmniej zrobilam- dolac niewielka ilosc wody podczas duszenia by potrawa nam sie nie przypalila.
Gdy ziemniaki beda miekkie danie jest juz gotowe. Serwowac gorace.


Buon appetito !




4 commenti:

  1. Pyszności! Karczochów zazdroszczę :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Jeszcze sprobujesz karczochow Kamila, a poki co to zapraszam do siebie ;)

      Elimina
  2. Kuchnia włoska jest świetna! Kolejna fajna potrawa:)

    RispondiElimina
  3. Wiem Majanko, ze uwielbiasz kuchnie wloska ;)Pozdrawiam

    RispondiElimina