Swieze pomidory z rukola juz raz goscily na moim stole. Tym razem danie wzbogacilam o krewetki. Do tego uzylam fikusnego, trzykolorowego makaronu trottole czyli baki (pamietacie z dziecinstwa te nakrecane zabawki). Wyszlo smaczne i mile dla oka danie. Zapraszam !
Skladniki :
Na 4 osoby
- 400 g makaronu trottole tricolore
- 100 g krewetek
- peczek rukoli
- 300- 400 g swiezych pomidorow
-. zabek czosnku
- troche bialego wna
- sol i pieprz
- odrobina pepperoncino (opcjonalnie)
Wykonanie :
Pomidory zalac wrzatkiem, po kilku minutach odcedzic i obrac ze skorek.
Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek. Wrzucic zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodac krewetki. Smazyc przez chwile po czym podlac bialym winem. Gdy wino wyparuje dodac pokrojone pomidory. Doprawic sola i pieprzem. Dusic razem przez okolo 10 minut. Na samym koncu dodac oplukana wczesniej rukole i pepperoncino. Poddusic wszystko przez okolo 5 minut. Wymieszac z ugotowanym makaronem.
Mozna serwowac posypane parmezanem.
Bardzo optymistyczne podanie i jakie pyszności, krewetki w towarzystwie pomidorów smakują cudownie.
RispondiEliminaTak, swieze pomidory i krewetki to swietne polaczenie a dodatek rukoli- to juz poezja na talerzu :) Pozdrawiam.
EliminaSuper kolory na talerzu :) Pozdrawiam
RispondiEliminaTak dla przelamanie rutyny .... ;))))
Elimina