Jedna z najprostrzych salatek z fasolka .Praktycznie dwuskladnikowa ( nie liczac skladnikow na pesto) doprawiona domowym pesto z bazylii, czosnku i oliwy z oliwek. Ponownie prostota a jednoczesnie wielki smak ! I za to cenie kuchnie wloska :)
Przepis pochodzi z miesiecznika "Cucinare bene".
Skladniki :
- 250 g fasolki
- 2 duze ziemniaki
Na pesto:
- maly peczek bazylii
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek (okolo 1/3 szklanki)
- sol
Wykonanie :
Ziemniaki ugotowac w mundurkach. Ostudzic a nastepnie obrac.
Fasolke ugotowac w osolonej wodzie az bedzie al dente.
Skladniki na pesto umiescic w wysokim naczyniu i zmiksowac blenderem.
W miseczce wymieszac fasolke z pokrojonymi w gruba kostke ziemniakami. Polac calosc przygotowanym pesto.
Buon appetito !
Takie proste i smaczne! Pozdrawiam
RispondiEliminaWlasnie, w prostocie sila !
EliminaBardzo lubię fasolkę. Nie jadłam w takim połączeniu. Bardzo ciekawe, proste i z pewnością smakowite. Jak to we Włoszech.:)
RispondiEliminaO, to koniecznie sprobuj tego polaczenia.Mysle,ze Ci posmakuje ;)
EliminaPychotka, sama robiłam sałatkę z tymi składnikami w roli głównej.
RispondiEliminaCzyli smak tej salatki nie jest Ci obcy :)
Elimina