Danie to ma niemal wielowiekowa tradycje i wywodzi sie z tzw. "cucina povera" czyli biednej kuchni ubogich mieszkancow wyspy.
We Wloszech podobnie jak w Polsce, na Wigilie podaje sie owoce morza i ryby przyrzadzone na rozne sposoby. Do tego rozne dodatki (contorni) - np. w postaci salatek. W Palermo i okolicach obowiazkowo na stole pojawia sie sfincione (rodzaj wysokiej pizzy).
Jesli zas chodzi o slodkosci to sa to zazwyczaj pannetone lub pandoro, ktorymi to Wlosi masowo sie nawzajem obdarowuja.
Po wszelkich deserach i ciastach na stol podawane sa owoce (frutta) ,nastepnie suszone owoce (frutta secca ) oraz orzechy laskowe pieczone w skorupkach w popiele (noccioline infornate).
Jak sobie mozna wyobrazic po takim swiatecznych obiedzie we wloskim wydaniu mozna juz nie jesc do nastepnego dnia ...... ;))))
Korzystajac z okazji pragne zlozyc swiateczne zyczenia wszystkim czytelnikom odwiedzajacym moj blog oraz wszytkim bloggerom. Wesolych swiat ! - Buon natale !
Skladniki :
- fasola (ugotowana lub z puszki)
- natka pietruszki
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet z bialego wina
Wykonanie :
Czosnek drobno pokroic. Polaczyc z fasola. Dodac posiekana natke pietruszki.
Polac salatke oliwa z oliwek, dodac odrobine octu.
Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Buon appetito !
Radosnych i spokojnych Świąt!:)
RispondiEliminaSałatka z pewnością pyszna. Takie proste są najlepsze.
RispondiEliminaRadosnych Świąt Bożego Narodzenia :)