on line users

Cerca nel blog

giovedì 11 dicembre 2014

JABLKA POD PIERNIKOWA KRUSZONKA

Okres przedswiateczny to czas wypiekow z przyprawa do piernika w roli glownej. Zaopatrzona w przyprawe do piernika postanowilam wykonac znany zapewne wszystkim deser- jablka zapiekane pod kruszonka - w wersji piernikowej. Wyszedl calkiem smaczny i niezwykle aromatyczny deserek. Zapraszam !



Skladniki :

Na 4 porcje

- 4 jablka
- 1/3 lyzeczki cynamonu
- 1 lyzka cukru brazowego

Na kruszonke :
- 3/4 szklanki maki
- 60 g zimnego masla
- 1/3 szklanki cukru brazowego
- 1 lyzeczka przyprawy do piernika


Wykonanie :

Jablka umyc i obrac . Wyciac gniazda nasienne po czym pokroic na duze kawalki. Dodac cynamon i cukier. Wymieszac. Tak przygotowane jablka przelozyc do 4 kokilek.
Wykonac kruszonke - wszystkie skladniki wymieszac po czym wyrobic palcami az do uzyskania zwartej masy.
Na jablka przygotowane w kokilkach wylozyc kruszonke. Piec w temp. 200 °C przez okolo 15 -20 minut.

Buon appetito !







Korzenne przysmaki

6 commenti:

  1. uwielbiam owoce pod kruszonka i jakie fajne łyżeczki

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Wiesz Avrea, takie fikusne lyzeczki to czasami dobry sposob by zachecic niejadka do zjedzenia czegokolwiek. Wiem cos o tym... ;)

      Elimina
  2. Risposte
    1. Ciesze sie,ze Ci sie spodobal deserek. Pozdrawiam :)

      Elimina
  3. Risposte
    1. Witaj Magda i dzieki wielkie za uznanie :)

      Elimina