Swieze pomidory w tym daniu mozna zastapic puszka pelati.
Zapraszam !
Skladniki :
Proporcje na 3-4 osoby
- 4-5 petek surowej kielbasy
- 400 g swiezych pomidorow lub puszka pelati
- 1 cebula ( ja uzylam czerwonej)
- okolo 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 listek laurowy
- sol i pieprz
- oregano
Wykonanie :
Pomidory (jesli uzywamy swiezych) zalac wrzatkiem po czym po kilku minutach sciagnac z nich skorke.
Na patelni rozgrzac odrobine oleju. Dodac kielbase. Obsmazyc z obu stron. Dodac nastepnie pokrojona w piorka cebule. Smazyc mieszajac.
Gdy cebula sie zezloci dodac pokrojone pomidory , listek laurowy oraz przyprawy po czym dusic pod przykryciem przez okolo 10- 15 minut. W razie gdyby sos zbytnio zgestnial dodac troche wody tak by calosc uzyskala odpowiednia konsystencje.
Pod koniec gotowania dodac ugotowana wczesniej ciecierzyce. Gotowac wszystko razem przez jeszcze okolo 3-5 minut. Doprawic ewentualnie do smaku.
Podawac gorace.
Buon appetito !
Ponizej port w centrum Palermo
Nessun commento:
Posta un commento