Skladniki :
- 1 duzy brokul
- 1 mala cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- listek laurowy
- czarne oliwki (3 lyzki)
- pokrojony w kostke pecorino, primo sale lub parmezan (okolo 20 g)
- sol i pieprz
- oregano
Wykonanie :
Brokula dobrze umyc i oplukac pod bierzaca wode - ja zostawiam brokula w wodzie z dodatkiem lyzeczki sody po czym dokladnie oplukuje. Podzielic brokula na rozyczki.
Cebule obrac i pokroic w piorka lub drobna kostke.
Na patelni z wysokimi sciankami lub w rondlu rozgrzac odrobine oleju. Dodac cebule. Smazyc az cebula sie zezloci. Dodac nastepnie Podzielonego na rozyczki brokula, zalac passata pomidorowa, dodac oliwki i listek laurowy. Doprawic przyprawami do smaku. Dusic pod przykryciem- okolo 25-30 minut az brokul bedzie miekki. W razie gdyby podczas duszenia sos za bardzo sie zredukowal mozna dodac odrobine wody tak by ponownie uzyskal on odpowiednia konsystencje. Pod sam koniec duszenia dodac pokrojony ser- ja raczej uzywam tradycyjnych serow sycylijskich : primo sale pepato lub pecorino.
Serwowac gorace.
Buon appetito !
Nessun commento:
Posta un commento