on line users

Cerca nel blog

giovedì 18 dicembre 2014

BROCCOLI AFFOGATI IN SALSA DI POMODORO CZYLI BROKULY DUSZONE W SOSIE POMIDOROWYM

Broccoli affogati in salsa di pomodoro to potrawa  dosc popularna we Wloszech, zwlaszcza na Sycylii. Oczywiscie istnieje wiele sposobow na jej przygotowanie - tyle ile kucharek tyle odmian tej potrawy. Roznica moze tez byc widoczna w uzytych skladnikach.  Ja postanowilam przygotowac jak najbardziej klasyczna wersje tego dania. Brokuly przygotowane w ten sposob moga byc dodatkiem  - jako sos do makaronow lub tez moga byc samodzielnym daniem. Zapraszam.




Skladniki :

- 1 duzy brokul
- 1 mala cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- listek laurowy
- czarne oliwki (3 lyzki)
- pokrojony w kostke pecorino, primo sale lub parmezan (okolo 20 g)
- sol i pieprz
- oregano

Wykonanie : 

Brokula dobrze umyc i oplukac pod bierzaca wode - ja zostawiam brokula w wodzie z dodatkiem lyzeczki sody po czym dokladnie oplukuje. Podzielic brokula na rozyczki.
Cebule obrac i pokroic w piorka lub drobna kostke.
 Na patelni z wysokimi sciankami lub w rondlu rozgrzac odrobine oleju. Dodac cebule. Smazyc az cebula sie zezloci. Dodac nastepnie Podzielonego na rozyczki brokula, zalac passata pomidorowa, dodac oliwki i listek laurowy. Doprawic przyprawami do smaku. Dusic pod przykryciem- okolo 25-30 minut az brokul bedzie miekki. W razie gdyby podczas duszenia sos za bardzo sie zredukowal mozna dodac odrobine wody tak by ponownie uzyskal on odpowiednia konsystencje. Pod sam koniec duszenia dodac pokrojony ser- ja raczej uzywam tradycyjnych serow sycylijskich : primo sale pepato lub pecorino.
Serwowac gorace.

Buon appetito !



Nessun commento:

Posta un commento