on line users

Cerca nel blog

martedì 9 dicembre 2014

ROZETA DROZDZOWA Z SEREM

Wypieki drozdzowe sa jak na razie rzadkoscia na moim blogu. Czesciej robie tradycyne ciasta niz te drozdzowe. Dzis jest wiec wyjatek :)
Zapraszam na rozete z serem, do ktorej zrobienia uzylam sera ricotty (jak juz pisalam wiele razy- we Wloszech nie moge znalezc twarogu). Jak kazde ciasto drozdzowe - najlepsze po upieczeniu. Swietnie sie nadaje na sniadanie lub podwieczorek dla dzieci.
Przepis pochodzi z ksiazeczki : "Ciasta domowe."





Skladniki :

- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki smietany 18 % (ja uzylam jogurtu greckiego)
- 50 ml letniego mleka
- 50 g masla
- torebka suchych drozdzy (7 g)
- 1 jajko i 1 zoltko
- szczypta soli

Masa serowa:
- 250 g rwarogu (uzylam ser ricotta)
- 3- 4 lyzki cukru
- 25 g masla
- 25 g rodzynkow
- 1 zoltko ( pominelam)
-1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie :

W misce wymieszac suche drozdze wraz z maka i szczypta soli.
Jajko i zoltko utrzec wraz z cukrem. Dodac mleko. Wymieszac z maka. Dodac stopione maslo oraz smietane. Wyrobic ciasto. Przykryc lniana sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 2 godziny.
 W tym czasie przygotowac mase serowa : maslo utrzec z cukrem. Dodac ser i zoltko ciagle ucierajac. Na sam koniec do masy serowej dodac rodzynki.
Ciasto po wyrosnieciu wylozyc na stonice. Rozwalkowac na prostokat. na ciasto wylozyc mase serowa. Zwinac nastepnie ciasto w rulon zaczynajac od dluzszej strony.
Rulon pokroic na 6 kawalkow, ktore to ulozyc nastepnie na ksztalt rozety w tortownicy o srednicy 24 cm, pozostawiajac jescze na 15 minut do wyrosniecia.
Piec w temp. 200 ° C przez okolo 30 minut.
Po upieczeniu mozna polukrowac.

Buon appetito !


 




3 commenti: