on line users

Cerca nel blog

martedì 16 dicembre 2014

CIASTO DYNIOWE Z NUTA PIERNIKOWA

Dzisiaj przedstawiam pyszne ciasto dyniowe z dodatkiem suszonych sliwek oraz przyprawy do piernika.
Swietna kompozycja skladnikow, ktora wprowadza w uroczy,swiateczny nastroj. Do wyprobowania !





Skladniki:

- 1 szklanka maki razowej
- 0,5 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki cukru brazowego
- 1 i 1/2 lyzki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- 3/4 szklanki posiekanych suszonych sliwek
- 1 lyzeczka sody
- 2 lyzeczki przyprawy do piernika


Na polewe czekoladowa :

- 100 g  gorzkiej czekolady
- kilka lyzek smietanki 36 %


Wykonanie :

W miseczce wymieszac make razowa z maka pszenna. Dodac sode, kakao i przyprawe do piernika.
W drugiej miseczce zmiksowac cukier z  jajkami. Dodac olej ciagle miksujac.
Mase jajeczna polaczyc z maka. Dodac na koniec puree z dyni i posiekane, suszone sliwki. Dobrze wszystko wymieszac (ja zrobilam to za pomoca lyzki drewnianej).
Ciasto przelac do formy z kominkiem o srednicy 26 cm. Piec w temp. 180 ° C przez okolo 40-45 minut (do suchego patyczka ).
Po ostygnieciu polac ciasto polewa czekoladowa.       


Buon appetito !





Korzenne przysmaki

Nessun commento:

Posta un commento