Przepis na nie znalazlam u Majanki. A jako,ze lubie polaczenie ricotty i czekolady nie czekalam na prozno tylko zabralam sie do pracy. Moja modyfikacja (oprocz zmiany formy - z muffinek na ciasto) bylo rowniez zastapienie czesci mleka swiezo zaparzonym espresso. Warto bylo :) Polecam !
Przepis podaje uwzgledniajac moje modyfikacje.
Skladniki :
- 250 g ricotty
- 2 duze jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki swiezo zaparzonego espresso
- 1 lyzka ekstraktu waniliowego
- 50g rozpuszczonego i ostudzonego masla
- 260 g maki
- 200 g cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki soli
- 60 g kakao
- 170 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie :
W jednej miseczce wymieszac skladniki mokre tj. : ricotte, jajka, mleko, espresso, ekstrakt i maslo.
W drugiej miseczce wymieszac ze soba skladniki suche tj. : make, cukier, proszek do pieczenia, sol, kakao .
Polaczyc zawartosci obu miseczek. Na koniec dodac posiekana czekolade.
Przelozyc do formy kwadratowej 20 x 20 cm i piec okolo 40 minut w temp. 180 ° C.