on line users

Cerca nel blog

lunedì 2 luglio 2012

FIGI Z MOZZARELLA

Choc sezon na figi juz sie rozpoczal u mnie na blogu pierwszy w sezonie przepis z cyklu : figi. I mam nadzieje nie ostatni :) Figi zazwyczaj jemy w formie nieprzetworzonej ewentualnie jako dodatki do ciast. Tym razem figi wytrawnie- z mozzarella. Taka  niby  wariacja na temat caprese.



Skladniki :

- mozzarella
- figi
- oliwa z oliwek
- odrobina soli  i pieprzu

Wykonanie :

Na talerzyku wylozyc pokrojona w plastry mozzarelle i poprzekrajane figi. Polac mozzarelle oliwa i lekko posolic i popieprzyc. Serwowac.




13 commenti:

  1. Risposte
    1. Faktycznie, na szczescie kuchnia wloska (zwlaszcza wloskiego poludnia ) obfituje w takie proste a smaczne potrawy. Pozdrawiam .

      Elimina
  2. Risposte
    1. Od kiedy jestem we Wloszech i zaczelam jesc swieze figi, czasem prosto z drzewka - to tez sie w nich zakochalam ;)

      Elimina
  3. Alizea, kusisz tymi figami, tak pysznie a u mnie ich brak. Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Sezon dopiero sie zaczal, do Polski pewnie figi dojda z opoznieniem i moze niekoniecznie te wloskie. Pozdrawiam:)

      Elimina
  4. nie próbowałam nigdy takiego połączenia.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ja wlasciwie tez nie, Karmelitko, ale figa -zapewniam -swietnie sie sprawdza na wytrawnie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Elimina
  5. Też masz własne drzewko? :)
    Ja się już nastawiam na sierpniowe figowe szaleństwo pełną parą.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Drzewko tescia, wiec mamy dostep do fig :) A co planujesz jeszcze zrobic ? Ja chyba zrobie risotto bo mi - jak juz wczesniej wspomnialam- posmakowaly figi na wytrawnie :)

      Elimina
    2. Zrobię na pewno konfitury, a resztę to na bieżąco, jak jakiś ciekawy przepis wygooglam. Risotto na pewno też, bo jest pyszne.

      Elimina
  6. A ja jeszcze w tym roku nie jadłam :(
    Uwielbiam je w każdej postaci,a na wytrawnie to z dodatkiem gorgonzoli - bajka.
    pozdrawiam serdecznie!

    RispondiElimina
  7. Dzieki Angie, sprobuje i z gorgonzola- jest tyle mozliwosci,zeby tylko checi starczylo ;) Pozdrawiam :)

    RispondiElimina