Choc sezon na figi juz sie rozpoczal u mnie na blogu pierwszy w sezonie przepis z cyklu : figi. I mam nadzieje nie ostatni :) Figi zazwyczaj jemy w formie nieprzetworzonej ewentualnie jako dodatki do ciast. Tym razem figi wytrawnie- z mozzarella. Taka niby wariacja na temat caprese.
Skladniki :
- mozzarella
- figi
- oliwa z oliwek
- odrobina soli i pieprzu
Wykonanie :
Na talerzyku wylozyc pokrojona w plastry mozzarelle i poprzekrajane figi. Polac mozzarelle oliwa i lekko posolic i popieprzyc. Serwowac.
Prostota i pychota))
RispondiEliminaFaktycznie, na szczescie kuchnia wloska (zwlaszcza wloskiego poludnia ) obfituje w takie proste a smaczne potrawy. Pozdrawiam .
EliminaFigi - moja miłość! :)
RispondiEliminaOd kiedy jestem we Wloszech i zaczelam jesc swieze figi, czasem prosto z drzewka - to tez sie w nich zakochalam ;)
EliminaAlizea, kusisz tymi figami, tak pysznie a u mnie ich brak. Pozdrawiam
RispondiEliminaSezon dopiero sie zaczal, do Polski pewnie figi dojda z opoznieniem i moze niekoniecznie te wloskie. Pozdrawiam:)
Eliminanie próbowałam nigdy takiego połączenia.
RispondiEliminaJa wlasciwie tez nie, Karmelitko, ale figa -zapewniam -swietnie sie sprawdza na wytrawnie.
EliminaPozdrawiam serdecznie.
Też masz własne drzewko? :)
RispondiEliminaJa się już nastawiam na sierpniowe figowe szaleństwo pełną parą.
Drzewko tescia, wiec mamy dostep do fig :) A co planujesz jeszcze zrobic ? Ja chyba zrobie risotto bo mi - jak juz wczesniej wspomnialam- posmakowaly figi na wytrawnie :)
EliminaZrobię na pewno konfitury, a resztę to na bieżąco, jak jakiś ciekawy przepis wygooglam. Risotto na pewno też, bo jest pyszne.
EliminaA ja jeszcze w tym roku nie jadłam :(
RispondiEliminaUwielbiam je w każdej postaci,a na wytrawnie to z dodatkiem gorgonzoli - bajka.
pozdrawiam serdecznie!
Dzieki Angie, sprobuje i z gorgonzola- jest tyle mozliwosci,zeby tylko checi starczylo ;) Pozdrawiam :)
RispondiElimina