Ta bardzo wdzieczna nazwa potrawy - sciakisciuka (czyt. - sziakisziuka) pochodzi z jezyka arabskiego. Niestety nie doszukalam sie co tak naprawde oznacza .
Sciakisciuka to wlasciwie rodzaj caponaty (dania warzywnego typowego dla kuchni sycylijskiej), w ktorym glowna role odgrywaja kapary, ktorych to nie brak na wyspie. Kapary sa zreszta charakterystycznym skladnikiem dan kuchni pantelleryjskiej.
Sciakisciuka nie wymaga wymyslnych skladnikow tak wiec nawet w polskich warunkach mozna odtworzyc to danie.
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 1 baklazan
- 2 cukinie
- 3 ziemniaki
- 4 duze pomidory
- 1 cebula
- 1 lyzka kaparow
- oregano
- maly peczek swiezej bazylii
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz
- 4 jajka
Wykonanie:
Jajka ugotowac na twardo. Odstawic.
W garnku rozgrzac oliwe. Dodac pokrojona cebule i pokrojone w kostke ziemniaki. Przesmazyc razem przez okolo 7 minut.
Dodac nastepnie reszte warzyw - tj. - pokrojony baklazan,cukinie, i pomidory.
Dusic wszystko razem mieszajac przez 5 minut az smaki "sie przegryza". Nastepnie dodajemy kapary, oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Podlewamy woda - okolo 0,5 szklanki i dusimy przez dalsze 20minut (do miekkosci).
Na talerzach wykladamy potrawe. Na kazdej porcji ukladamy pokrojone, ugotowane jajko i serwujemy.
Potrawa moze byc serwowana zarowno na cieplo jak i na zimno.
Do przepisu dolaczam nostalgiczna piosenke Pantelleria spiewana w dialekcie sycylijskim przez Salvatore Tartamella.
Nazwa jest swietna :)))))))
RispondiEliminaFaktycznie, kompletnie nic nie mowiaca o potrawie ;)))))
EliminaLubię takie jedzonko:) A nazwa rzeczywiście świetna!:)
RispondiEliminaNo w koncu nazwa arabska wiec dla nas enigmatyczna :)
EliminaLubię zaglądać do Twojej kuchni zawsze można się czegoś nauczyć :) Pozdrawiam
RispondiEliminaMilo mi :)
Elimina