on line users

Cerca nel blog

venerdì 27 luglio 2012

FAGIOLINI A PICCHI - PACCHI CZYLI SYCYLIJSKI SPOSOB NA FASOLKE

Fasolka "picchi - pacchi" (czyt. :  pikki-pakki) czesto sie pojawia na sycylijskich stolach w okresie letnim. Lekki i w 100 % warzywny posilek jest swietna alternatywa na srodziemnomorskie upaly. Koniecznie ze swiezymi pomidorami ! Mozna podawac zarowno na cieplo jak i na zimno.




Skladniki :

- 300 g fasolki
- 150 g swiezych pomidorow
- 1 zabek czosnku
- sol i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Fasolke oczyscic i ugotowac al dente w lekko osolonej wodzie .
Pomidory zalac na 3 minuty wrzatkiem. Obrac ze skorek i pokroic.
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic zabek czosnku, a gdy ten sie lekko zarumieni dodac pomidory. Dusic przez kilka minut po czym dodac fasolke. Posolic i popieprzyc do smaku oraz dodac oregano. Dusic wszystko razem jeszcze przez okolo 10-15 minut.
Danie mozna serwowac zarowno cieple jak i zimne.



Przepis dodaje do akcji Warzywa straczkowe - edycja letnia.




Przyznam szczerze,ze ostatnio gotowanie schodzi u mnie na plan dalszy. Teraz  jak najbardziej delektujemy sie w dzien :sloncem i wylegiwaniem sie na plazy a wieczorami uczestniczymy we wszelkich mozliwych festynach.. I tak pewnie do polowy wrzesnia zostanie ... ;)





6 commenti:

  1. Smaczna propozycja! Ale u Ciebie pięknie!

    RispondiElimina
  2. Bardzo podobna ostatnio zrobilam ;))
    http://flic.kr/p/cD26ku

    RispondiElimina
    Risposte
    1. O, a czy to jakas belgijska wersja ? Jak nazywa sie u Was taka potrawa ?

      Elimina
  3. Mieszkasz w pięknym miejscu!:)
    A fasolkę z pomidorami uwielbiam:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Majanko, fakt- w miejscu trudno sie nie zakochac. Zeby jeszcze upaly byly bardziej znosne ;))))

      Elimina