Inspiracje znalazlam na blogu Oui,chef. Przepis jednak zmodyfikowalam i w zmodyfikowanej juz postaci podaje.
Skladniki :
Na spod :
- 100 g herbatnikow maslanych
Na mase serowa :
-500 g ricotty
- 2 jajka
- 4 lyzki miodu
- 1 lyzka posiekanego swiezego tymianku
- 2 lyzki likieru Limoncello
Wykonanie :
Herbatniki drobno pokruszyc.
Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia. Na dno wysypac pokruszone herbatniki.
Wszystkie skladniki na mase serowa zmiksowac.
Mase serowa wylozyc na herbatniki.
Piec w temp. 180 ° C przez okolo 1 godzine.
Po upieczeniu mozna sernik udekorowac polewa z bialej czekolady (ja zrezygnowalam z polewy).
Pyszna propozycja, zapisuję do upieczenia. Pozdrawiam
RispondiEliminaMam nadzieje Kamilo,ze Ci przypadnie do gustu ten serniczek :)
Eliminaobłędne ciasto...alez musi pachnieć...
RispondiEliminaTymianek swietnie pasuje do ricotty - zapewniam !
EliminaRobiłam kiedyś całkowicie improwizowany sernik z ricotty z limoncello i czekoladą. A robiłam go we Włoszech:). Ależ pyszny był.
RispondiEliminaTwój również zapowiada się znakomicie. Ciekawy dodatek tymianku:)
No tak Majanko - lepiej jest sie zapytac jakiego serniczka jeszcze nie probowalas ;))))
EliminaŚwietny przepis:)
RispondiEliminadzięki za udział w akcji:) proszę wkleić banerek bezpośrednio we wpisie:)
pozdrawiam, Kuchenne Fantazje
Cala przyjemnosc w uczestnictwie w Twojej akcji lezy po mojej stronie. OK, zastosuje sie do prosby :)
Elimina