on line users

Cerca nel blog

venerdì 20 luglio 2012

SERNIK Z RICOTTY Z TYMIANKIEM I LIMONCELLO

Dosc oryginalny  pod wzgledem smaku sernik. Tymianek z ricotta tworzy - jak sie przekonalam - dosc dobrana pare. A dodatek Limoncello to juz przyslowiowa wisienka na torcie :)
Inspiracje znalazlam na blogu Oui,chef. Przepis jednak zmodyfikowalam i w zmodyfikowanej juz postaci podaje.



Skladniki :

Na spod :

- 100 g herbatnikow maslanych

Na mase serowa :

-500 g ricotty
- 2 jajka
- 4 lyzki miodu
- 1 lyzka posiekanego swiezego tymianku
- 2 lyzki likieru Limoncello

Wykonanie :

Herbatniki drobno pokruszyc.
Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia. Na dno wysypac pokruszone herbatniki.
Wszystkie skladniki na mase serowa zmiksowac.
Mase serowa wylozyc na herbatniki.
Piec w temp. 180 ° C przez okolo 1 godzine.
Po upieczeniu mozna sernik udekorowac polewa z bialej czekolady (ja zrezygnowalam z polewy).






8 commenti:

  1. Pyszna propozycja, zapisuję do upieczenia. Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Mam nadzieje Kamilo,ze Ci przypadnie do gustu ten serniczek :)

      Elimina
  2. obłędne ciasto...alez musi pachnieć...

    RispondiElimina
  3. Robiłam kiedyś całkowicie improwizowany sernik z ricotty z limoncello i czekoladą. A robiłam go we Włoszech:). Ależ pyszny był.
    Twój również zapowiada się znakomicie. Ciekawy dodatek tymianku:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. No tak Majanko - lepiej jest sie zapytac jakiego serniczka jeszcze nie probowalas ;))))

      Elimina
  4. Świetny przepis:)
    dzięki za udział w akcji:) proszę wkleić banerek bezpośrednio we wpisie:)
    pozdrawiam, Kuchenne Fantazje

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Cala przyjemnosc w uczestnictwie w Twojej akcji lezy po mojej stronie. OK, zastosuje sie do prosby :)

      Elimina