Obdarowano mnie niedawno skrzynka przepysznych i slodkich brzoskwin. Wiedzialam,ze nie damy rady ich zjesc bez przetwarzania (w upale jaki u nas panuje szybko by sie zepsuly). Postanowilam wiec czesc z nich zamknac w sloiki :) Przedsiewziecie sie udalo. Jestem naprawde zadowolona z efektu ! Jednoskladnikowa praktycznie konfitura z dodatkiem rozmarynu, ktory to niesamowicie barwi smak ..... Polecam, i tyle !
Przepis podpatrzylam na tej stronie, podaje go jednak w proporcjach jakie sama zastosowalam.
Skladniki :
- 2 kg brzoskwin
- 1 cytryna
- 0,5 kg cukru
- 2 galazki rozmarynu
Wykonanie :
Brzoskwinie umyc,usunac z nich pestki. Wlozyc do garnka, w ktorym bedzie przygotowywana konfitura i zasypac je cukrem. Garnek wlozyc na godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac i na wolnym ogniu smazyc konfiture czesto mieszajac. Sok, ktory wczesniej "puscily" owoce powoli zacznie sie wchlaniac. Po uplywie okolo pol godziny dodac galazki rozmarynu * i sok wycisniety z cytryny. Smazyc jeszce przez dalsze pol godziny.Ja moja konfiture dodatkowo lekko rozgniotlam .
Gotowa konfiture przekladamy do wysterylizowanych sloiczkow, zakrecamy i odwracamy do gory dnem.
* najlepiej jesli rozmaryn wlozymy do gazy lub muslinowego woreczka by moc go pozniej z latwoscia wylowic.
ciekawa propozycja, ten rozmarynek ;]
RispondiEliminaA jak pasuje ten rozmaryn do brzoskwin ! Nie mialam pojecia,ze tak mozna laczyc ;)
EliminaPrzedsmak lata u Ciebie! Powzdycham bo u nas leje!
RispondiEliminaA ja pewnie deszczu przez najblizsze 2 miesiace nie zobacze. Lato juz w pelni, ba nawet 40 °C juz mamy !
Eliminanietypowy rozmaryn... ciekawe, jak smakuje taka konfitura;]
RispondiEliminaZapewniam Cie Karmel-itko,ze smakuje calkiem niezle. Moze powinnam napisac- nietypowo ?
EliminaMniam, brzoskwiniowa jest pyszna, a rozmaryn pewnie fajnie pasuje:)
RispondiEliminaSuper pomysł, może wykorzystam? :)
Dzieki Majanko,jak wyprobujesz to daj koniecznie znac :)
Elimina