on line users

Cerca nel blog

mercoledì 13 giugno 2012

PEPERONI ARROSTITI CZYLI PIECZONE PAPRYKI

Danie to jest wlasciwie jednoskladnikowe. Wystarczy miec kilka papryk, sol, pieprz i oliwe z oliwek z pierwszego tloczenia. Papryke najlepiej zgrilowac- wowczas smak dania bedzie zdecydowanie lepszy. Mozna tez papryki upiec, tak jak ja to tym razem zrobilam.
 Wlasciwie to mozna by chyba ponizsza potrawe nazwac salatka z papryki (?) o ile istnieja jakies normy przewidziane dla salatek ;)
Peperoni arrostiti spozywamy zazwyczaj w okresie letnim a ten juz sie u nas najwyrazniej rozpoczal (temperatury zdolaly przekroczyc 30 °C). Moga one  stanowic zarowno  samodzielne danie zjadane z chlebem lub jako dodatek do dan miesnych czy rybnych. Dodatkowym plusem jest jak to  zwykle w kuchni wloskiego poludnia bywa - prostota dania pod wzgledem skladnikow jak i wykonania.


Skladniki :

- 6 papryk 
- 2 zabki czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek extra vergine
- odrobina octu z bialego wina

Wykonanie :

Papryki umyc. Zgrilowac. Jesli chcemy upiec w piekarniku- papryki ukladamy na blaszce wylozonej folia aluminiowa i pieczemy okolo 40 minut w temp. 200 °C. Gdy skorka papryk lekko sie przypiecze - wylaczamy piekarnik .


Gdy papryki ostygna sciagamy z nich skorke,otwieramy, usuwamy nasiona po czym kroimy w paski (papryki sa tak miekkie,ze sie wlasciwie same rozrywaja bez krojenia).
Pokrojone papryki wkladamy do miseczki, nadmiar soku mozna odlac. Dodajemy sol i pieprz do smaku oraz pokrojone zabki czosnku. Zalewamy oliwa z oliwek  dodajac odrobine octu. Mieszamy i zostawiamy przed podaniem w lodowce do schlodzenia.

Buon appetito !




A obecnie zajadamy sie bardzo swoistymi brzoskwiniami, ktore wystepuje wylacznie  na Sycylii w strefie wokol Etny - sa to tzw. pesche tabacchiere (brzoskwinie- tabaki) o charakterystycznym splaszczonym ksztalcie i przeslodkim smaku:)



6 commenti:

  1. Uwielbiam pieczone papryki, pysznie!

    RispondiElimina
  2. Jejku, ja się takimi paprykami objadałam we Włoszech,uwielbiam!:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie bys i w Polsce sobie takie zrobila Majanko :)

      Elimina
  3. Fantastyczne te papryki! Robiłam w wersji + świeże pomidory, polecam:)

    RispondiElimina
  4. Witaj Dana :) O, takiej wersji to nie probowalam. Wierze,ze jest dobra- pewnie nast. razem dodam pomidory ;) Pozdrawiam.

    RispondiElimina