on line users

Cerca nel blog

giovedì 14 giugno 2012

SALATKA LIPARYJSKA

Jak wiesc niesie -  salatka ta jest specjalnoscia Wysp Liparyjskich. Pewnie to za sprawa kaparow, ktore to w dosc duzej ilosci  sa dodawane do salatki.
Salatka ta w kazdym razie jest dobra przekaska na upalne dni . Kto wie, moze znajdzie sie w stalym menu imprez ?
Jesli ktos ma ochote i zna j. wloski to tak dla porownania  tutaj moze przeczytac informacje na temat Wysp Liparyjskich w dialekcie sycylijskim ;)




Skladniki :

- pomidory
- jajka ugotowane na twardo
- kapary
- czerwona cebula
- soli pieprz
-  oliwa z oliwek
- odrobina  bialego octu (opcjonalnie)

Wykonanie :

Na polmisku lub bezposrednio na talerzykach poukladac (wg wlasnej fantazji i upodoban) pokrojone pomidory, jajka i cebule . Obsypac kaparami z zalewy. Posolic i popieprzyc a na koncu polac oliwa (mozna dodac odrobine octu z bialego wina).





8 commenti:

  1. Fajne! U Ciebie zawsze można dowiedzieć się o czymś smacznym. Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Kamila, kuchnia sycylijska chyba nie jest jeszcze az tak bardzo znana, wiec ciesze sie,ze moge ja czytelnikom zaprezentowac. Milego dnia.

      Elimina
  2. obłęd!!
    wygląda tak apetycznie...;)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. La Lolla - dziekuje. Oprocz wygladu, mam nadzieje,ze Ci po prostu posmakuje :) Pozdrawiam.

      Elimina