Kolejna nieskomplikowana a smaczna salatka, ktora doskonale nadaje sie takze na przystawke.
Moze znajdzie wielbicieli :)
Skladniki :
- 2 baklazany
- 1 duza lub 2 male czerwone cebule
- oliwa z oliwek extra vergine
- oregano
- sol i pieprz
- odrobina octu z czerwonego wina
Wykonanie :
Baklazany umyc,pokroic w gruba kostke i zostawic w durszlaku na godzine (w ten sposob pozbywamy sie z baklazana goryczki).Po uplywie tego czasu odsaczamy baklazana z resztek soku.
Cebule kroimy w piorka.
Na blaszce (lub w innym naczyniu do zapiekania) wykladamy baklazana wymieszanego z cebula. Polewamy nitka oliwy z oliwek. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Zapiekamy w temp. 200 °C przez okolo 30 minut
Upieczone warzywa przekladamy do miseczki, doprawiamy do smaku oregano, ewentualnie sola i pieprzem , dodajemy odrobine octu i oliwy.
Salatke taka mozna serwowac zarowno na cieplojak i na zimno- obie wersje sa smaczne.
Już znalazła :)
RispondiElimina;;;)
RispondiEliminaMnie by posmakowała :)
RispondiEliminaO, to fajnie :)
EliminaPycha taki pieczony, bo ja nie za bardzo przepadam za duszonymi))
RispondiEliminaNo to trafilam w Twoj gust :)
RispondiEliminaJa też juz jestem wielbicielką, kocham pieczona bakłażany ;D
RispondiEliminaO, grono milosnikow pieczonych baklazanow sie powieksza :) Super.Pozdrawiam !
Elimina