on line users

Cerca nel blog

lunedì 18 giugno 2012

SALATKA Z PIECZONEGO BAKLAZANA

Kolejna nieskomplikowana a smaczna salatka, ktora doskonale nadaje sie takze na przystawke.
Moze znajdzie wielbicieli :)




Skladniki :

- 2 baklazany
- 1 duza lub 2 male czerwone cebule
- oliwa z oliwek extra vergine
- oregano
- sol i pieprz
- odrobina octu z czerwonego wina

Wykonanie :

Baklazany umyc,pokroic w gruba kostke i zostawic w durszlaku na godzine (w ten sposob pozbywamy sie z baklazana goryczki).Po uplywie tego czasu odsaczamy baklazana z resztek soku. 
Cebule kroimy w piorka.
Na blaszce (lub w innym naczyniu do zapiekania) wykladamy baklazana wymieszanego z cebula. Polewamy nitka oliwy z oliwek. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Zapiekamy w temp. 200 °C przez okolo 30 minut
Upieczone warzywa przekladamy do miseczki, doprawiamy do smaku oregano, ewentualnie sola i pieprzem , dodajemy odrobine octu i oliwy. 
Salatke taka mozna serwowac zarowno na cieplojak i na zimno- obie wersje sa smaczne.



8 commenti: