on line users

Cerca nel blog

sabato 26 settembre 2015

BRUSCHETTE CON POMODORI E PARMIGIANO CZYLI BRUSCHETTE Z POMIDORAMI I PARMEZANEM

Bruschette z pomidorami i parmezanem to praktycznie klasyk kuchni włoskiej. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzą sie zarówno jako antipasto jak i szybka przegryzka dla zgłodniałych.
Polecam !





Składniki :

- kilka kromek chleba
- ząbek czosnku
- 2 -3 pomidory
- kilka klistków bazylii
- parmezan (w kawałku)
- oliwa z oliwek extravergine
- sól i pieprz


Wykonanie :

Kromki chleba podpiec na suchej patelni aż się zarumienią.Natrzeć następnie ząbkiem czosnku.
Pomidory umyć, pokroić na drobne kawałki. Dodać porwane listki  świeżej bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać z niewielką ilością oliwy z oliwek.
Na kromki chleba wyłożyć przygotowane wcześniej pomidory.  Dodać pokrojony (najlepiej obieraczką do warzyw) parmezan. 
Serwować.


Buon appetito !











Drugie życie pieczywa


Poniżej carretti siciliani  czyli tradycyjny sycylijski środek transportu. Obecnie caretti stanowią element folkloru sycylijskiego i są wszechobecne na wszelkiego rodzaju lokalnych festynach.






2 commenti:

  1. To jest coś pysznego i jeszcze wiąże się ze wspomnieniami z Włoch :)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Nie ma to jak miłe wspomnienia .......
      Pozdrawiam serdecznie.

      Elimina