on line users

Cerca nel blog

martedì 1 settembre 2015

FARINATA Z WARZYWAMI

Farinata miała już swój debiut na tym blogu.Podstawowy przepis na farinatę znajduje się tutaj. Na szczęście jest to dość uniwersalna potrawa, którą to dzięki nowym i różnorodnym  dodatkom można śmiało modyfikować . Do klasycznej farinaty dodałam kilka warzyw czego efekt możecie ocenić poniżej.
Smacznie a w dodatku bez glutenu. Zapraszam !





Składniki :

- 150 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- sól i pieprz
- 7- 8  pomidorków koktajlowych
- połowa  czerwonej cebuli
- 3/4 szklanki świeżego lub mrożonego groszku


Wykonanie :

Mąkę z ciecierzycy łączymy z wodą mieszając rózgą tak by usunąć wszelkie grudki.
Odstawiamy uzyskaną mieszankę na przynajmniej 3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wszystko wymieszać, usunąć piankę (jeśli takowa sie pojawi) , dodać oliwę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość przełożyć do kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 22 cm x 22 cm wysmarowanej uprzednio olejem lub po prostu wyścielonej papierem do pieczenia.
Na cieście wyłożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodać następnie groszek i pokrojoną w talarki cebulę.
Piec w temp. 200° C przez około 25 minut aż wierzch się ładnie przyrumieni.
Można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.


Buon appetito !









Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

4 commenti:

  1. Nie znałam tego wypieku. Na pewno wypróbuję :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Będzie mi niezmiernie miło jeśli wypróbujesz :)
      Pozdrawiam !

      Elimina
  2. Bardzo ciekawy przepis :)
    Witam w akcji pomidorowej :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuję Kasiu i cieszę się,że mogę w Twojej akcji uczestniczyć.
      Pozdrawiam.

      Elimina