Bruschette z pomidorami i parmezanem to praktycznie klasyk kuchni włoskiej. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzą sie zarówno jako antipasto jak i szybka przegryzka dla zgłodniałych.
Polecam !
Składniki :
- kilka kromek chleba
- ząbek czosnku
- 2 -3 pomidory
- kilka klistków bazylii
- parmezan (w kawałku)
- oliwa z oliwek extravergine
- sól i pieprz
Wykonanie :
Kromki chleba podpiec na suchej patelni aż się zarumienią.Natrzeć następnie ząbkiem czosnku.
Pomidory umyć, pokroić na drobne kawałki. Dodać porwane listki świeżej bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać z niewielką ilością oliwy z oliwek.
Na kromki chleba wyłożyć przygotowane wcześniej pomidory. Dodać pokrojony (najlepiej obieraczką do warzyw) parmezan.
Serwować.
Buon appetito !
Poniżej carretti siciliani czyli tradycyjny sycylijski środek transportu. Obecnie caretti stanowią element folkloru sycylijskiego i są wszechobecne na wszelkiego rodzaju lokalnych festynach.
To jest coś pysznego i jeszcze wiąże się ze wspomnieniami z Włoch :)
RispondiEliminaPozdrawiam.
Nie ma to jak miłe wspomnienia .......
EliminaPozdrawiam serdecznie.