Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 320 g ryżu (carnaroli lub arborio)
- 1 duża cukinia
- 100 g krewetek (mogą być mrożone)
- 1 torebka szafranu w proszku (0,48 g)
- 1 l- 1,5 l wywaru warzywnego
- pół kieliszka białego wina
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- sól i pieprz
Wykonanie :
Cukinię umyć i pokroić na plasterki lub półplasterki.
W małym rondelku zozgrzać niewielką ilość oliwy. Dodać ząbek czosnku. Gdy oliwa przeniknie aromatem czosnku dodajemy krewetki. Polewamy niewielką ilością białego wina. Smażymy krótko na żywym ogniu aż alkohol wyparuje. Wyłączamy gaz i odstawiamy krewetki.
W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oliwy. Dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy ciągle mieszając az cukinia się zezłoci (cukinia musi być al dente, nie może być zbyt miękka). Wówczas dodajemy ryż. Zalewamy resztą białego wina. Smażymy na dość żywym ogniu ciągle mieszjąc. Gdy alkohol wyparuje stopniowo zaczynamy dodawać chochelka po chochelce wywar warzywny. Gdy ryż jest już dość miękki dodajemy szafran oraz przygotowane wcześniej krewetki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy gaz po czym do gorącego ryżu dodajemy łyżkę masłą.
Wszystko jeszcze raz mieszamy. Serwujemy gorące.
Buon appetito !
Poniżej mozaiki w starożytnej willi rzymskiej znajdującej się w Piazza Armerina (Sycylia). Niestety część kompleksu archeologicznego jest niedostępna dla zwiedzających ponieważ część zabytków jest poddawana aktualnie zabiegom konserwatorskim. Dodam jedynie iż mozaiki te zostały wpisane w 1997 r na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Mniam, jak pysznie, prosto i smacznie!
RispondiEliminaWspaniała fotorelacja :)
Pozdrawiam