Nie traćmy więc czasu i wykorzystajmy smaczne, sezonowe owoce !
Składniki :
- 2 kg brzoskwiń
- 1 cytryna
- 600 g cukru
- listki świeżej mięty (mniej więcej 1 pełna łyżeczka)
Wykonanie :
Brzoskwinie umyć. Usunąć z nich pestki. Pokroić następnie na kawałki.
Pokrojone brzoskwinie przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przełożyć całą zawartość miski do garnka z grubym dnem.
Smażyc owoce na wolnym ogniu często mieszając drewnianą łyżką. Po około 30 minutach jeśli owoce nie rozgotowały się - rozgnieść je np. tłuczkiem do ziemniaków.
Smażyć aż do momentu gdy konfitura zacznie wyrażnie gęstnieć po przełożeniu na talerzyk.
Pod koniec smażenia dodać sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę oraz posiekane listki mięty.
Smażyć jeszcze przez chwilkę.
Gorącą konfiture przekładamy niezwłocznie do wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcamy . Stawiamy do góry dnem i w tej pozycji zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Buon appetito !
Pyszności! Widzę zmiany :) Pozdrawiam
RispondiEliminaBo to już czas na zmiany ! :)))
EliminaWitaj, cała przyjemność z udziału w akcji - po mojej stronie !
RispondiEliminaPozdrawiam :)