on line users

Cerca nel blog

venerdì 31 luglio 2015

SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI I TOFU

Niestety, po tym jak temperatura obniżyła się zaledwie o kilka stopni , kolejna fala nieznośnych upałów przechodzi przez Sycylię. Automatycznie rzutuje to na rodzaj spożywanych posiłków. Podczas upalnych dni Włosi spożywają najczęściej tzw.  pasti freddi czyli  posiłki na zimno. Nie ma się czemu dziwić zważywszy na temperaturę .....
Dzisiaj przedstawiam kolejną próbę poskromienia żaru słonecznego poprzez lekki a smaczny posiłek.
Zapraszam !



Składniki :

- mieszanka sałat (endywia,sałata rzymska, rukola,szpinak)
- czereśnie
- tofu (ok. 60 g)
- oliwa z oliwek extra vergine
- ocet balsamiczny



Wykonanie :

Sałatę opłukać. Odstawić do odsączenia.
Czereśnie opłukać, usunąć pestki.
Tofu pokroić w kostkę.
Przygotować sos do sałatki : 2 łyżki oliwy połączyć z 1 łyżką octu balsamicznego.
Na talerz wyłożyć mieszankę sałąt. Dodać czereśnie i pokrojony tofu. Całość polać przygotowanym sosem.


Buon appetto !









Poniżej kilka zdjęć urokliwych miejsc włoskiego południa









Letnie owoce

4 commenti:

  1. Pyszna propozycja! Kochana podziel się tą wysoką temperaturą :) Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Z chęcią bym się podzieliła, serio !

      Elimina