Dzisiaj zapraszam na typowe danie kuchni sycylijskiej - spaghetti con acciughe (acciughe - w j. włoskim oznaczają anchois).
Acciughe są typowym i popularnym składnikiem kuchni sycylijskiej. Moja kulinarna przygoda z anchois zaczęła sie właśnie na Sycylii. Wcześniej, nie wiem czemu nie smakowały mi. Jak się jednak okazuje odpowiednio przyrządzone anchois mogą przekonać !
Ze względu na to, że sos jest dość słony i intensywny nie dodajemy tu soli ani innych przypraw. Dodatkowo warto też zmniejszyć ilość soli soląc wodę na makaron.
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g spaghetti (użyłam spaghetti kukurydziano - ryżowe)
- 80 g anchois w zalewie z oliwy
- pęczek natki pietruszki
- 1 -2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extravergine
Wykonanie :
Natkę pietruszki dobrze opłukać po czym posiekać. Odstawić.
Fileciki anchois jako, że są bardzo słone dobrze jest krótko opłukać pod bierzącą wodą.
Na patelni rozgrzać około 3 łyżek oliwy z oliwek. Dodać ząbek czosnku. Gdy ten się lekko zarumieni dodajemy anchois. Mieszamy lekko rozgniatając anchois drewnianą łyżką aż się rozpuszczą. Można dodać odrobinę wody tak by uzyskać konsystencję gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę. Mieszamy wszystko aż natka sie lekko przypiecze. Odstawiamy i gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
Do tej potrawy nie dodajemy soli ponieważ anchois są wystarczająco słone. Inne przyprawy są tu również zbędne.
Buon appetito !
Erupcja Etny , która miała miejsce w 2011 r.
musi mieć ciekawy smak ;)
RispondiEliminazachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Witaj Magda. Smak jest dość oryginalny. Chyba trzeba spróbować by się opowiedzieć :)
RispondiEliminaPozdrawiam.