on line users

Cerca nel blog

domenica 16 agosto 2015

SAŁATKA Z FIGAMI I BRESAOLĄ

Sałatka z figami i bresaolą (suszoną wołową polędwicą) to dość wykwintna a przy tym pożywna sałatka. Można ją spokojnie zaserwować na wszelkie uroczyste okazje. Z pewnością zostanie doceniona .
Uwielbiam tą sałatkę nie tylko za jej oryginalny smak ale również za dobrane  składniki : figi, parmezan, bresaola i rukola. Jak dla mnie - mistrzowskie połączenie.




Składniki :

- rukola
- bresaola
- figi
- parmezan (w kawałku)

Na sos :

- miód
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny

- oliwa z oliwek extravergine


Wykonanie :

Rukolę dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Odstawić na durszlaku do odsączenia.
Figi umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki.
Na talerzu lub półmisku przeznaczonym do serwowania sałatki wyłożyć rukolę. Na rukoli ułożyć  plastry bresaoli i figi. 
Sałatkę polać sosem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny (w proporcjach wg własnego uznania).
Całość posypać kawałkami parmezanem startymi obieraczką do warzyw.
Serwować.


Buon  appetito !




Letnie owoce

Nessun commento:

Posta un commento