Uwielbiam tą sałatkę nie tylko za jej oryginalny smak ale również za dobrane składniki : figi, parmezan, bresaola i rukola. Jak dla mnie - mistrzowskie połączenie.
Składniki :
- rukola
- bresaola
- figi
- parmezan (w kawałku)
Na sos :
- miód
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- oliwa z oliwek extravergine
Wykonanie :
Rukolę dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Odstawić na durszlaku do odsączenia.
Figi umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki.
Na talerzu lub półmisku przeznaczonym do serwowania sałatki wyłożyć rukolę. Na rukoli ułożyć plastry bresaoli i figi.
Sałatkę polać sosem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny (w proporcjach wg własnego uznania).
Całość posypać kawałkami parmezanem startymi obieraczką do warzyw.
Serwować.
Buon appetito !
Nessun commento:
Posta un commento