on line users

Cerca nel blog

mercoledì 12 agosto 2015

FARINATA

Farinata to rodzaj wytrawnego wypieku złożonego z trzech podstawowych składników : mąki z ciecierzycy, wody i niewielkiej ilości oliwy z oliwek extravergine. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Liguria aczkolwiek spopularyzowane również w innych regionach Włoch, które to przygotowują farinatę na swój własny sposób.
Przedstawiona przeze mnie poniżej  to klasyczna farinata bez żadnych dodatków. Jak zresztą widać bardzo ascetyczna pod zględem ilości skladników.
Przygotowując farinatę należy przede wszystkim pamiętać o tym by przygotowane ciasto (tj. woda + mąka) odstawić na dość długo by mąka dobrze mogła wchłonąć wodę. Zalecany czas to od 3 do nawet 10- u godzin ! Moje ciasto na farinatę przeleżakowało przez 3 godziny co wg mnie wystarczyło.
Druga ważna sprawa - po wylaniu ciasta do formy nie może ono być wyższe niż 1,5 cm. Zalecana wg tradycji, optymalna grubość farinaty to 1-1,5 cm.
Mieszkając we Włoszech nie mam oczywiście problemu z zakupem mąki z ciecierzycy ponieważ jest dostępna niemal w każdym supermarkecie.Z tego co mi wiadomo mąka ta jest już bez problemu dostępna także i w Polsce.
To tyle na temat farinaty. Zapraszam na ten nieskomplikowany i zarazem bezglutenowy wypiek !



Składniki :

- 150 g  mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie :

Mąke z ciecierzycy połączyć z wodą mieszając całość rózgą tak by powstała gładka masa bez grudek.
Odstawić na minimum 3 godziny by mąka mogła dobrze wchłonąć wodę.
Po upływie powyższego czasu zebrać z powierzchni piankę jeśli sie takowa pojawiła  i  dodać oliwe z oliwek. 
Posolić i popieprzyć do smaku.
Całość jeszczeraz dobrze wymieszać po czym przelać do naczynia do zapiekania wyłożonegopaierem do pieczenia lub posmarowanego oliwą (piekłam w kwadratowej formie  22 x 22 cm).
Wstawić do nagrzanego do 200° C piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Farinatę można serwować zarówno na gorąco jak i na zimno.

Buon appetito !









4 commenti: