Przedstawiona przeze mnie poniżej to klasyczna farinata bez żadnych dodatków. Jak zresztą widać bardzo ascetyczna pod zględem ilości skladników.
Przygotowując farinatę należy przede wszystkim pamiętać o tym by przygotowane ciasto (tj. woda + mąka) odstawić na dość długo by mąka dobrze mogła wchłonąć wodę. Zalecany czas to od 3 do nawet 10- u godzin ! Moje ciasto na farinatę przeleżakowało przez 3 godziny co wg mnie wystarczyło.
Druga ważna sprawa - po wylaniu ciasta do formy nie może ono być wyższe niż 1,5 cm. Zalecana wg tradycji, optymalna grubość farinaty to 1-1,5 cm.
Mieszkając we Włoszech nie mam oczywiście problemu z zakupem mąki z ciecierzycy ponieważ jest dostępna niemal w każdym supermarkecie.Z tego co mi wiadomo mąka ta jest już bez problemu dostępna także i w Polsce.
To tyle na temat farinaty. Zapraszam na ten nieskomplikowany i zarazem bezglutenowy wypiek !
Składniki :
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie :
Mąke z ciecierzycy połączyć z wodą mieszając całość rózgą tak by powstała gładka masa bez grudek.
Odstawić na minimum 3 godziny by mąka mogła dobrze wchłonąć wodę.
Po upływie powyższego czasu zebrać z powierzchni piankę jeśli sie takowa pojawiła i dodać oliwe z oliwek.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Całość jeszczeraz dobrze wymieszać po czym przelać do naczynia do zapiekania wyłożonegopaierem do pieczenia lub posmarowanego oliwą (piekłam w kwadratowej formie 22 x 22 cm).
Wstawić do nagrzanego do 200° C piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Farinatę można serwować zarówno na gorąco jak i na zimno.
Buon appetito !
Wygląda smacznie :-)
RispondiEliminaWitaj Kinga.Jeśli lubisz ciecierzycę to i farinatę masz szansę polubić :) A poza tym to takie dietetyczne danko ; )
EliminaPozdrawiam.
Bardzo mi się podoba :)
RispondiEliminahmmm
RispondiElimina