Skladniki :
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka brazowego cukru
- 1 szklanka mleka
-0,5 szklanki stopionego masla
- 2 lyzki kakao
- 4 lyzki miodu
- 2 jajka
- 1 czubata lyzeczka sody
- 2 lyzki przyprawy do piernika
- 5 lyzek powidel sliwkowych
- 0,5 szklanki posiekanych,suszonych sliwek
- 50 g rodzynkow
- 50 g posiekanych orzechow (wloskich lub laskowych)
- 50 g posiekanych migdalow
Na polewe czekoladowa :
- 100g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek slodkiej smietanki
Wykonanie :
W misce wymieszac make, sode, kakao i przyprawe do piernika.
Maslo stopic wraz z miodem.
Do suchych skladnikow dodac mleko, stopione maslo z miodem, powidla sliwkowe, cukier i jajka. Zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Na koniec do masy wmieszac bakalie.
Piec w keksowce o dlugosci 34 cm w temp. 180 ° C przez okolo 50 -60 minut (do suchego poatyczka).
Po upieczeniu i ostygnieciu udekorowac polewa czekoladowa.
Polewa : czekolade rozpuscic w smietance.
Buon appetito !
Serdeczne życzenia radosnych Świąt
RispondiEliminaw cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
Buziaki!
Kamilko- serdecznie dziekuje za zyczenia. Zycze takze Wam wesolych swiat!
Eliminaa ta czekolada tak pieknie ścieka, aż ślinka leci, czy ścieka..... :)
RispondiEliminaWesołych świąt życzymy i pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziewczyny- dziekuje Wam za pamiec i za zyczenia. Sciskam wirtualnie !
Elimina