Oto kolejny pomysł na sałatkę z wykorzystaniem sezonowych warzyw czyli papryki i ziemniaków .
Do wykonania tej sałatki przewidziana jest pieczona papryka. Oczywiście dla jednej papryki nikt raczej piekarnika nie będzie wlączał dlatego wykorzystałam jedną z papryk upieczonych do tej sałatki. Obydwie sałatki jak najbardziej polecam.
Składniki :
- 1 papryka
- 2 średnie ziemniaki
- czarne oliwki
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek extravergine
- ocet winny
Wykonanie :
Paprykę upiec na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową lub specjalną matą nieprzywierającą w temp. 200 ° C (pieczemy przez około 30- 40 minut aż skórka papryki się przypiecze). Odstawiamy do ostygnięcia.
Z ostygniętej papryki usuwamy skórkę, przekrajamy oraz usuwamy nasiona z wewnątz. Paprykę kroimy następnie na paski lub w kostkę (wg uznania).
Ziemniaki ugotować w mundurkach . Ostudzić.Pokroić następnie w dość grubą kostkę.
W miseczce łączymy pokrojone ziemniaki z papryką.
Dodajemy oliwki oraz tymianek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem,oliwą oraz odrobiną octu .
Serwujemy.
Buon appetito !
Poniżej jedna z greckich świątyń w Valle dei Templi (Dolina światyń) w Agrigento (Sycylia)
Wygląda pysznie. Chętnie zobaczyłabym tę świątynię! A byłam raz na Sycylii ;)
RispondiEliminaWitaj. No to masz teraz powód by wrócić na Sycylię :))))
Elimina