on line users

Cerca nel blog

lunedì 31 agosto 2015

SAŁATKA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ZIEMNIAKÓW

Oto kolejny pomysł na sałatkę z wykorzystaniem sezonowych warzyw czyli papryki i ziemniaków .
Do wykonania tej sałatki przewidziana jest pieczona papryka. Oczywiście dla jednej papryki nikt raczej piekarnika nie będzie wlączał dlatego wykorzystałam jedną z papryk upieczonych do tej sałatki. Obydwie sałatki jak najbardziej polecam.






Składniki :

- 1 papryka
- 2 średnie ziemniaki
- czarne oliwki
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek extravergine
- ocet winny


Wykonanie :

Paprykę upiec na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową lub specjalną matą nieprzywierającą w temp. 200 ° C (pieczemy przez około 30- 40 minut aż skórka papryki się przypiecze). Odstawiamy do ostygnięcia.
Z ostygniętej papryki usuwamy skórkę, przekrajamy  oraz usuwamy nasiona z wewnątz. Paprykę kroimy następnie na paski lub w kostkę (wg uznania).
Ziemniaki ugotować w mundurkach . Ostudzić.Pokroić następnie w dość grubą kostkę.
W miseczce łączymy pokrojone ziemniaki z papryką. 
Dodajemy oliwki oraz tymianek.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem,oliwą oraz odrobiną octu .
Serwujemy.


Buon appetito !






Poniżej jedna z greckich świątyń w Valle dei Templi (Dolina światyń) w Agrigento  (Sycylia)



Warzywa psiankowate 2015

2 commenti:

  1. Wygląda pysznie. Chętnie zobaczyłabym tę świątynię! A byłam raz na Sycylii ;)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj. No to masz teraz powód by wrócić na Sycylię :))))

      Elimina