on line users

Cerca nel blog

lunedì 31 ottobre 2016

BABKA Z SZAFRANEM I Z MASCARPONE

Babka z szafranem , do której zrobienia zamiast masła użyłam mascarpone. I to był strzał w dziesiątkę ! Babka dzięki temu nie jest sucha ale ma dość  mokrawą strukturę. Do tego ten specyficzny zapach szafranu, który już od momentu pieczenia towarzyszy babce....
Zapraszam !




Składniki :

- 100 ml mleka
- 250 g mascarpone
- 1 torebka szafranu w proszku (0,48 g)
-170 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo :
- masło i bułka tarta do posmarowania foremki


Wykonanie :

Podgrzać mleko. Wymieszać z szafranem do momentu aż ten się rozpuści.
W misce zmiksować mascarpone z cukrem i szczyptą soli . Dodać następnie jajka - wbijać jedno po drugim ciągle miksując. Połączyć z mlekiem wymieszanym z szafranem.
Na sam koniec wmieszać do masy mąkę  wraz  z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp. 180 ° C przez około 40 - 50 minut ( do suchego patyczka).

Buon appetito !



Andrzejkowa uczta

2 commenti: