Babka z szafranem , do której zrobienia zamiast masła użyłam mascarpone. I to był strzał w dziesiątkę ! Babka dzięki temu nie jest sucha ale ma dość mokrawą strukturę. Do tego ten specyficzny zapach szafranu, który już od momentu pieczenia towarzyszy babce....
Zapraszam !
Składniki :
- 100 ml mleka
- 250 g mascarpone
- 1 torebka szafranu w proszku (0,48 g)
-170 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- masło i bułka tarta do posmarowania foremki
Wykonanie :
Podgrzać mleko. Wymieszać z szafranem do momentu aż ten się rozpuści.
W misce zmiksować mascarpone z cukrem i szczyptą soli . Dodać następnie jajka - wbijać jedno po drugim ciągle miksując. Połączyć z mlekiem wymieszanym z szafranem.
Na sam koniec wmieszać do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp. 180 ° C przez około 40 - 50 minut ( do suchego patyczka).
Buon appetito !
Bardzo mi się ta babeczka podoba :)
RispondiEliminaCieszę się :)
EliminaPozdrawiam