on line users

Cerca nel blog

venerdì 28 ottobre 2016

PESTO DI RUCOLA (RICETTA BASE) CZYLI PESTO Z RUKOLI (PRZEPIS PODSTAWOWY)


Kto choć raz spróbował własnoręcznie przygotowanego pesto , ten już raz na zawsze wykreśli go z listy zakupów ! Różnica jest kolosalna. Warto zatem spróbować przygotować pesto samemu.
Pesto z rukoli - co ciekawe - zachowuje piękny, żywy kolor przez cały czas przechowywania. Poniższy przepis posłuży nam jako baza do dalszych "eksperymentów kulinarnych". Zapraszam !




Składniki :

Na około 400 g pesto

- 100 g rukoli
- 100 g parmezanu
- 20 g orzeszków pinii 
- 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie )
- odrobina soli i pieprzu

Wykonanie :

Rukolę opłukać.
Parmezan pokroić na mniejsze kawałki.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wsadzić do wysokiego naczynia. Zblendować następnie na dość gładką masę. 
Przełożyć do słoiczka . Dolać odrobinę oliwy z oliwek, tak by przykrywała wierzch pesto. Przechowywać w lodówce do kilku dni.






Nessun commento:

Posta un commento