on line users
Cerca nel blog
venerdì 28 ottobre 2016
PESTO DI RUCOLA (RICETTA BASE) CZYLI PESTO Z RUKOLI (PRZEPIS PODSTAWOWY)
Kto choć raz spróbował własnoręcznie przygotowanego pesto , ten już raz na zawsze wykreśli go z listy zakupów ! Różnica jest kolosalna. Warto zatem spróbować przygotować pesto samemu.
Pesto z rukoli - co ciekawe - zachowuje piękny, żywy kolor przez cały czas przechowywania. Poniższy przepis posłuży nam jako baza do dalszych "eksperymentów kulinarnych". Zapraszam !
Składniki :
Na około 400 g pesto
- 100 g rukoli
- 100 g parmezanu
- 20 g orzeszków pinii
- 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie )
- odrobina soli i pieprzu
Wykonanie :
Rukolę opłukać.
Parmezan pokroić na mniejsze kawałki.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki wsadzić do wysokiego naczynia. Zblendować następnie na dość gładką masę.
Przełożyć do słoiczka . Dolać odrobinę oliwy z oliwek, tak by przykrywała wierzch pesto. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento