on line users

Cerca nel blog

mercoledì 26 ottobre 2016

RISOTTO CON BROCCOLI CZYLI RISOTTO Z BROKUŁAMI


Risotto z brokułami to danie praktycznie jednoskładnikowe (nie licząc ryżu) jak i zarazem wegetariańskie.
Punkt wyjścia dla wszelkiego rodzaju risotta z brokułami w roli głównej. Wystarczy bowiem do wersji podstawowej dodać jeden lub kilka innych składników i już możemy cieszyć się jakże różnorodnym posiłkiem.  Polecam !




Składniki :
Proporcje na 4 osoby

- 360 g ryżu (Arborio lub Carnaroli)
- 1 duży brokuł (około 500 g)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła*
- 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)**
- sól i pieprz

* w wersji wegańskiej można zastąpić oliwą z oliwek
** w wersji wegańskiej można pominąć

Wykonanie :

Brokuł dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Podzielić na różyczki po czym zalać zimną wodą, dodać łyżkę sody i zostawić na około 15 minut.W ten sposób usuniemy z brokuła zarówno wszelkie zanieczyszczenia jak i mini insekty.
W międzyczasie w garnku nastawić wodę do gotowania.
Po upływie powyższego czasu ponownie dobrze opłukać brokuła. Wrzucamy opłukanego brokuła do wrzącej, lekko osolonej wody po czym gotujemy przez około 8 minut.
Po upływie przewidzianego czasu wyciągamy łyżką cedzakową różyczki brokuła  do miseczki.  kilka różyczek odłożyć do dekoracji.Wodę, w której ugotowany został brokuł nie wylewać ! Będzie nam ona potrzebna do risotta.
Na patelni rogrzać oliwę.Dodać opłukany wcześniej ryż oraz ząbek czosnku. Smażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając. Dodać następnie ugotowane brokuły. Smażyć razem przez okolo minutę. Dodać następnie chochelkę wody , w której ugotowany został brokuł. Pomieszać. 
Dodawać stopniowo wodę - chochelka po chochelce aż do momentu kiedy ryż  będzie miękki.
Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Dodać na sam koniec masło oraz starty parmezan. Całość dobrze wymieszać.
Risotto podawać udekorowane różyczkami brokuła.

Buon appetito !





Nessun commento:

Posta un commento