on line users
Cerca nel blog
giovedì 27 ottobre 2016
FUNGHI PLEUROTUS CON LE PATATE AL FORNO CZYLI BOCZNIAKI Z ZIEMNIAKAMI Z PIEKARNIKA
Boczniaki z ziemniakami z piekarnika to bardzo smaczne "contorno" czyli dodatek do dania głównego. Popularne właściwie w całych Włoszech. Na Sycylii tego typu danie podaje się najczęściej w okresie jesienno - zimowym , zwłaszcza w okresie Swiąt Bożego Narodzenia.
Nie jest to absolutnie żadne skomplikowane danie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowania i reszta to już "praca" piekarnika. Efekt, pomimo ubogiej listy składników jest naprawdę zaskakujący. Warto wypróbować !
Składniki :
Proporcje dla 4-6 osób
- 500 g boczniaków
- 1 kg ziemniaków
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie :
Boczniaki opłukać. Osuszyć po czym pokroić.
Pietruszkę dobrze opłukać pod bierzącą wodą. Grubo posiekać.
Ziemniaki obrać po czym pokroić wg własnej preferencji (w talarki lub w ósemki).
W dużej misce wymieszać pokrojone ziemniaki z grzybami i pietruszką. Posolić i popieprzyć do smaku.
polać hojnie oliwą z oliwek.
Przełożyć całość na blaszkę do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do temp. 180 ° C piekarnika. Piec przez
około 45 minuy - 1 godzinę.
Podawać najlepiej gorące jako dodatek do dań głównych.
Buon appetito !
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento