U mnie tym razem wybór padł na stracchino - serek o kremowej konsystencji i orzechy włoskie. Do tego odrobina tymianku, która nadała temu daniu charakteru i ... voila !
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 360 g ryżu np. Arborio
- 6 orzechów włoskich
- 1 mała szalotka
- około pół kieliszka białego wina
- 1 - 1,5 l wywaru warzywnego
- 125 g serka stracchino
- 3 łyżki masła
- świeży tymianek
- sól
Wykonanie :
Szalotkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać szalotkę i smażyć aż ta się zeszkli. Dodać następnie ryż. Dalej smażyć wszystko razem na dość żywym ogniu cały czas mieszając. Po około 2 - 3 minutach podlać ryż winem. Gdy wino odparuje dodawać stopniowo chochelka po chochelce wywar warzywny.
Gdy risotto jest już wystarczająco miękkie wyłączyć gaz. Dodać posiekane orzechy włoskie , stracchino i pozostałe dwie łyżki masła. Wymieszać do połączenia się składników.
Risotto wyłożyć na talerze. Udekorować świeżym tymiankiem i odrobiną orzechów. Konsumować jeszcze ciepłe danie.
Buon appetito !
Kocham risotta! A takiego jeszcze nie jadłam, więc muszę spróbować.:) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
RispondiEliminaDzieki Julia. Pozdrawiam :)
Elimina