on line users

Cerca nel blog

giovedì 3 settembre 2015

PASTA DI GRANO TURCO CON POMODORI, CAPPERI E ACCIUGHE CZYLI MAKARAON GRYCZANY Z POMIDORAMI, KAPARAMI I ANCHOIS

Dzisiejsze danie bardzo przypomina słynne już  pasta alla putanesca. Brakuje tu  praktycznie jednego składnika, a mianowicie czarnych oliwek by w tytule obwieścić powyższą nazwę.
Jak powszechnie wiadomo pasta alla putanesca to danie kuchni neapolitańskiej.  Wersja przedstawiona przeze mnie jest specjalnością Wysp Liparyjskich znajdujących się na północ od Sycylii i jest bardzo popularna na całej wyspie.






Składniki :

Proporcje na 4 osoby

- 350 g  gryczanego makaronu penne
- 400 g świeżych pomidorów
- 1 łyżka kaparów
- 1 papryczka chili
- 6 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- sól 
- oregano


Wykonanie :

Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Po upływie tego czasu odlać wodę z pomidorów po czym usunąć z nich  skórki. Tak przygotowane pomidory pokroić i odstawić w miseczce.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić ząbek czosnku i pokrojoną papryczkę chili. Gdy ząbek czosnku się zarumieni dodać anchois. Smażyć przez chwilę rozgniatając fileciki anchois drewnianą łyżką. Gdy anchois się rozpuści dodać przygotowane wcześniej pomidory oraz kapary i oregano.
Posolić do smaku. Dusić wszystko razem jeszcze przez około 10 minut.
Gotowy sos połączyć z ugotowanym makaronem. Serwować.

Buon appetito !







Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora! Na ostro

5 commenti:

  1. Zacny makaronik. Dziękuję za kolejny przepis w akcji :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Proszę bardzo! Dla Ciebie przepis do akcji a nam degustacja na stół ;)

      Elimina
  2. fajna prropozycja ,ale raczej nie uzywałabym już soli , bo anchois sa słone ;)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Wiem, dlatego też napisałam żeby posolić do smaku - w domyśle -jeśli st taka potrzeba :)

      Elimina
  3. Wygląda pysznie.Chętnie wypróbuję z gryczanym makaronem :)
    Dziękuje za kolejny przepis w akcji :)

    RispondiElimina