Byly juz makarony, byly i salatki z bobem czas w koncu na risotto. Ostatnio - ku mej uciesze - coraz czesciej na zyczenie domownikow robie risotta a z risotto to jak z makaronami- mozna wyczarowywac calkiem ciekawe kompozycje.
Moja dzisiejsza propozycja nie jest byc moze niezwykla aczkolwiek calkiem smaczna. Gratka dla fanow bobu i risotta !
Skladniki :
Skladniki na 4 osoby
- 320 g ryzu (np.arborio)
- 1,5 szklanki ugotowanego bobu
- 100 g boczku
- 1 mala cebulka dymka
- okolo1,5 litra rosolu lub wywaru warzywnego
- sol, pieprz, tymianek do smaku
- 2 lyzki masla
- 3 lyzki startego parmezanu
- ok. 3 lyzek oliwy
Wykonanie :
Cebulke drobno posiekac.
Boczek pokroic w kostke.
W garnku lub na patelni z wysokimi sciankami rozgrzac oliwe. Dodacpokrojona cebulke i boczek. Smazyc az cebulka sie lekko zezloci. Dodac ryz. Przesmazyc wszystko czesto mieszajc.
Dodawac nastepnie stopniowo rosòl (lub wywar warzywny). Risotto caly czas mieszac by sie nie przypalilo.
W polowie przygotowywania dodac ugotowany bob.Doprawic sola, pieprzem oraz tymiankiem.
Pod koniec gotowania gdy ryz juz bedzie wystarczajaco miekki dodac maslo i parmezan.Wylaczyc gaz.
Risotto powinno miec kremowa konsystencje.
Podawac gorace.
Buon apettito !
Pysznie, tak lubię! Buźka!
RispondiEliminaDzieki Kamilko! Pozdrawiam serdecznie :)
Elimina